JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cypress tillverkar D-Waves chips

D-waveCypress tillverkar D-Waves chips

Cypress har fått en godkänd yield på kretsar från det kontroversiella kvantdatorföretaget D-Wave. Arbetet med att överföra D-Waves teknik till Cypress fab 4 i Bloomington, Minnesota, inleddes i januari. I slutet av juni levererades de första proven. Nu konstaterar Cypress och D-Wave att tillverkningen fungerar – yielden överträffar förväntningarna.
– Nu kan D-Wave fortsätta skala upp sin teknik för att möta sitt mål att leverera kvantprocessorer med dramatiskt bättre prestanda än konventionella datorplattformar, säger D-Waves forskningschef och medgrundare Eric Ladizinsky i ett pressmeddelande.

– Det är jättespännande att få vara med och stödja en banbrytande kund som D-Wave Systems och deras kamp för att revolutionera datatekniken, säger Mehran Sedigh, processchef på Cypress.

D-wave
D-Waves dator kyls till 20 millikelvin.
Cypress Fab 4 är en åttatumsanläggning som masstillverkar i 90 nm och är förberedd för 65 nm. En specialitet är företagets egna programmerbara blandsignalkretsar.

D-Wave grundades 1999 och säger sig bygga kvantdatorer, det vill säga datorer som utnyttjar kvantfysikaliska fenomen för att nå resultat.  Det är omtvistat om dessa anspråk stämmer.

Konventionell datorteknik har hittills visat sig lika effektiv som D-Wave i oberoende jämförelser. Dessutom uppfyller D-Waves teknik inte definitionen av en kvantdator.

– Det står helt klart att D-Wave inte sysslar med ”Quantum Computing” utan, i bästa fall, en form av analog Quantum Simulation som kanske kan kallas Quantum Annealing, kommenterar Göran Wendin, professor i teoretisk fysik och svensk koordinator för det europeiska kvantdatorprojekt ScaleQIT.

Lockheed-Martin är kund till D-Wave. Det är även Google, Nasa och USRA som tillsammans satt upp ett forskningslabb kallat Quantum Artificial Intelligence Lab, där forskare kan ansöka om att få provköra D-Wavedatorn.
 
Bland investerarna till D-Wave finns Bezos Expeditions, Kanadensiska affärsutvecklingsbanken, Draper Fisher Jurvetson, Goldman Sachs, Growthworks, Harris & Harris Group, In-Q-Tel, International Investment and Underwriting och  Kensington Partners Limited.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)