JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hoppsan, mobilantennen är tillbaka

Hoppsan, mobilantennen är tillbaka

Dålig mobiltäckning är en ständig källa till irritation. Det blev värre när mobiltillverkarna byggde in antennerna i mobilerna. Men nu har Iphoneanvändare blivit bönhörda med ett antennalternativ för wifidelen av mobilen.
Kommer ni ihåg Ericssons T39 med den korta och tjocka antennen. T39 var den sista mobilerna som byggdes med utstående antenn och blev en kulttelefon redan när den kom 2001.

Efter det byggdes inga fler mobiler med utanpåliggande antenn. Och då började klagomålen över  svaga signaler.

Mycket av problemet hänger samman med att man helt enkelt blockerar den inbyggda antennen när man håller i mobilen.

Problemet fick extra uppmärksamhet när Apple kom med sin första version av Iphone 4. Då blev det mycket skriverier om att man måste hålla sin Iphone på rätt sätt för att inte blockera antennfunktionen.

Nu har det taiwanesiska elektronikföretaget Absolute Technology tagit fram ett skal med en utfällbar antenn till Iphone 5 till ett pris av 400 kronor.

Antenndelen av fodralet innehåller en vågledare som fångar upp wifi-signalen och sedan kopplar in den till den inbyggda wifi-antennen.

(Länk till en mer detaljerad beskrivning av vågledaren här.)

Skalet heter Linkase är gjort i en kombination av hårdplast och gummi och finns i fem färger.

När tidningen Macworld testade Linkase mot Bredbandskollens app fick man bättre signaler, men inte så mycket bättre som man kanske hade räknat med.

Macworld kopplade upp telefonen mot ett wifi-nät och gjorde flera mätningar utan skal och med skal och uppfällbar antenn.

– Vi kunde konstatera en viss förbättring, men vi kunde också konstatera att telefonen hade svårare att få initial kontakt med wifi-nätet när vi satte på skalet, skriver Macworld-testaren.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)