JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk Elektronik gör tummen upp för kortare betalningstider
Regeringen förlorade frågan om 30 dagars betalningstid vid omröstningen i januari. Ärendet bollades tillbaka av riksdagen med uppmaningen att återkomma med ett förslag där 30 dagar inte kan avtals bort (länk). Något som nu skett och som får tummen upp av branschorganisationen Svensk Elektronik.
Det ursprungliga förslaget från regeringen omfattade bara myndigheter och offentliga organ som inte kan avtala bort 30 dagars betalningstid. Den lagen började gälla 16 mars och följer ett EU-direktiv om betaltider.

Nu finns alltså ett nytt förslag från regeringen som ska tvinga även privata företag att betala sina fakturor på 30 dagar.

Branschorganisationen Svensk Elektronik skriver i ett pressmeddelande att organisationen välkomnar tydligheten i det nya lagförslaget och framhåller också vikten av att utforma övergångsregler för redan ingångna avtal som inte överensstämmer med de nya reglerna.

Att leverantörerna skall bli bank är både olämpligt och oacceptabelt. Det är av stor vikt att fokus läggs på leverantörens egentliga roll: att leverera rätt tjänst och produkt i rätt tid till rätt pris. Låt dem koncentrera sig på detta. Kundföretagen, ofta de stora företagen – vilket är särskilt allvarligt - kräver ofta långa betalningstider av leverantörerna som ofta är mindre företag, påpekar Svensk Elektronik.

Korta betalningstider stärker företagens likviditet och minskar kreditrisker med ekonomiska konsekvenser av ”domino-modell” i handelskedjan. Längre kredittider ökar risken att inte få betalt på grund av köparens obestånd. Leverantörerna drabbades mycket tydligt av den förändring i förmånsrättsreglerna, som infördes den 1 januari 2009 innebärande en betydligt försämrad möjlighet till utdelning vid köparens konkurs.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)