JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vinnova vill ha nanodelegation
Det behövs en delegation som kan ge nationell överblick över nanoteknikens möjligheter och risker, och samordna det internationella arbetet som utförs av myndigheter och departement. Men någon samlad nanopolitik är inte önskvärt. Det menar innovationsmyndigheten Vinnova.
Vinnova, som på regeringens uppdrag nyligen färdigställt en nationell strategi för nanoteknik (länk), föreslår att en delegation tillsätts för att överblicka och samordna de svenska insatserna på området. I delegationen bör regering, näringsliv, högskolor och myndigheter finnas representerade.

Enligt Vinnovas rapport är dagens splittrade situation inom nanoområdet ett problem som hindrar utvecklingen. Och mer samspel behövs om Sverige  ska kunna ta vara på nanoteknikens möjligheter och möta de utmaningar som finns - ekonomiska, medicinska, tekniska och miljömässiga.

Just nanoteknikens risker betonas av Vinnova, som föreslår att en policy ska binda samman risk- och innovationsaspekter genom hela forsknings- och innovationsprocessen.

Någon samlad "nanopolitik" som samordnar alla aspekter av alla områden som berörs av nanotekniken menar dock Vinnova inte är nödvändig.

Förutom Vinnova har även Vetenskapsrådet, Formas och Kemikalieinspektionen deltagit i framtagningen av strategin.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)