JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Asic öppnar dörren för läspenna i mobiler
Med en egenutvecklad asic krymper C-Technologies storleken och tillverkningskostnaden för läspennan C-Pen. Samtidigt öppnar det möjligheter för företaget att få in läspennan i andra produkter som till exempel mobiltelefoner.
- Vi talar om ett par tre kvadratcentimeter mindre chipsyta.
 
Det säger Christer Fåhraeus, centralfigur i C-Technologies, om det chips till läspennan C-Pen som företaget utvecklat med egen kraft och på rekordtid.
 
Med en hastighet av tjugotalet grindar per ingenjörstimme och en arbetsinsats av storleksordningen tio manår har man kopplat de 150 000 grindarna på runt 15 månader.
 
För övrigt domineras chipset av minnen, vilket faller sig naturligt då själva idén med C-Pen är att läsa och lagra text. Det nya chipset mäter 8 ¥ 8 mm och ersätter en tidigare licensierad Strongarmprocessor samt en FPGA av omfången 15 ¥ 15 mm respektive 10 ¥ 10 mm.
 
- Dessutom sänker vi tillverkningskostnaderna med 30 procent, säger Fåhraeus, som i chipset ser en milstolpe passerad i företagets licensambitioner.
 
För även om chipset i första hand konstruerats för den egna produkten öppnar det andra möjligheter, som att bygga in läspennan i mobiltelefonen. Konstruktionsblocken står färdiga, hårdvarubeskrivna i VHDL, och en nätlista kan rekvireras från C-Technologies. Det enda som en presumtiv licenskund behöver är sensor och lins.
 
Konstruktionen är gjord för en digital CMOS-process med 0,25 µm kanallängd. Förutom de av C-Technologies utvecklade delarna och minnena är konstruktionen gjord kring en Arm7-kärna och USB-bussen.
 
Vem som ska tillverka chipset vill Fåhraeus inte uttala sig om i dagsläget, men det lutar, inte helt oväntat, åt någon av de stora i Asien.


Stefan Hultquist
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)