JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Igår framkom att Siemens har betalat ut mutor på 1,3 miljarder euro, drygt 12 miljarder kronor. Det är nära tre gånger mer än företaget tidigare medgivit.
Mutskandalen i Siemens når nya dimensioner. I går berättade koncernchefen Peter Löscher att den totala summan som företaget betalat ut i mutor uppgår till 1,3 miljarder euro. Tidigare har företaget medgivit tvivelaktiga utbetalningar på 449 miljoner euro, och accepterat böter för detta på 201 miljoner euro, se artikel (länk).

Siffran 1,3 miljarder har företaget kommit fram till efter en genomgång av samtliga divisioner, beordrad av Peter Löscher då han tillträdde i somras. Huvuddelen av mutorna ska ha betalats ut mellan 1999 och 2002, och viktigaste syftet var att få order på  nät för fast och mobil telefoni.

- Jag utgår från att vi nu har redovisat alla tveksamma betalningar, sa Löscher igår då siffrorna presenterades vid Siemens kvartalsgenomgång.

Vad den nya redovisningen får för rättsligt efterspel är inte klart. Skandalen har hittills lett till att 470 anställda på Siemens på något sätt straffats. En tredjedel har blivit av med jobbet, resten har fått stå ut med andra konsekvenser som lönesänkningar eller omplacering. Bland de som fått gå märks Peter Löschers föregångare Klaus Kleinfeld och förre styrelseordföranden Heinrich von Pierer - detta trots att ingen av dem kunnat bindas direkt till några oegentligheter.

För att avskräcka sina medarbetare från framtida försök att ta till bestickningsvapnet säger Siemens att man från och med nu kommer att offentligt namnge alla personer på företaget som visar sig vara inblandade i mutor.

Siemens omsatte i fjol 87,3 miljarder euro och hade 480 000 anställda.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)