JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Mobiltelefontillverkaren Benq har problem, och kommer därför bland annat att sluta finansiera verksamheten i Tyskland. Det bolaget är kund till den svenska IT-konsulten Teleca, som därmed riskerar att förlora 43 miljoner kronor.
Benq Mobile i Tyskland driver ett 3G-projekt där svenska Teleca deltar. Teleca har fordringar på projektet värda 43 miljoner kronor. Dessa pengar kan gå om intet, om Benq ansöker om så kallat insolvensskydd i Tyskland, vilket anses troligt. Detta framgår av ett pressmeddelande från Teleca, där man också säger att man tänker ge mer information om följderna för bolaget då dessa är kända.

På börsen rasade Telecas kurs med 10 procent när nyheten blev känd.

Benq:s tyska verksamhet är i allt väsentligt före detta Siemens mobiltelefoner, som det taiwanesiska bolaget köpte i fjol.  Siemensverksamheten var i så dåligt skick att man förlorade 1,5 miljoner  dollar om dagen, och Siemens fick faktiskt betala Benq en slant för att  driva verksamheten vidare.

Enligt EE Times har Benq under det senaste året pungat ut med 760 miljoner dollar för att hålla verksamheten under armarna. Men till slut gick det inte längre - Benq:s ordförande insåg att den gamla Siemensverksamheten inte kunde hjälpa Benq att ta steget till en global spelare på mobiltelefonområdet.

Benq-Siemens har jämförts med Sony Ericsson - det handlar i båda fallen om en affär mellan ett asiatiskt och ett europeiskt elektronikföretag. Men i fallet Sony Ericsson var det två jämbördiga parter som med var sin uppsättning kompetenser lyckades bygga upp något nytt. Benq:s köp av Siemens var mer ett försök att nå skalfördelar genom kostnadssänkningar. Något som alltså inte lyckades denna gång.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)