JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AMD utmanar Intel på inbyggnad
Efter sju års frånvaro ger sig AMD åter in på marknaden för 32-bitars inbyggnadsprocessorer genom att köpa Alchemy.
Det var i december 1995 som företaget meddelade att man stoppade vidareutvecklingen av 29 000-familjen. Nu är AMD på väg att köpa Alchemy Semiconductor som utvecklar strömsnåla inbyggnadsprocessorer baserade på Mipsarkitekturen.

AMD skulle i så fall bli en direkt konkurrent med Intel på ytterligare ett område. Intel fick ju med Strongarm på köpet i uppgörelsen med dåvarande Digital Equipment. Intel har sedan vidareutvecklat den effektsnåla Armvarianten under det egna varumärket Xscale.

Även om Mipsarkitekturen har fått stor spridning är den ingalunda en självklar vinnare för AMD. Dels finns det redan ett flertal starka licenstagare, bland annat IDT, NEC, PMC-Sierra, och Toshiba. Dessutom har den konkurrerande 32-bitars riscarkitekturen från engelska Arm blivit en de factostandard hos många användare.

Alchemy grundades för knappt två år sedan av ett 20-tal Strongarmutvecklare som inte ville följa med till Intel. Företaget hart hittills fått fram två kretsar AU1000 och AU1500.

Kretsarna konsumerar lite mer effekt än Xscale vilket till viss beror på att de konstruerats för att vara flyttbar mellan tre processer: IBM, TSMC och Chartered. Alchemy har också valt att integrera en mängd periferifunktioner eftersom kretsen är tänkt att sitta i handhållna och batteridrivna produkter.

I TSMCs 0,18 μm-process ska AU1000 prestera lite drygt 500 mips vid 500 MHz och en matningsspänning på 1,8 V. Det ger en effektförbrukning på 900 mW för den kompletta kretsen som förutom kärnan bland annat innehåller cacheminne, minneshanterare, UART, styrenhet för I2S och USB samt IrDA-port.

Sänks matningsspänningen till 1,25 V sjunker den maximala klockhastigheten till 200 MHz och effektförbrukningen till under 200 mW.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)