JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En buss för multimedia i fordon
Most, eller media oriented system transport som förkortningen ska läsas ut, är egentligen inget mer än en smart serieport för ett fiberoptisk, ofta ringformat nät. Nätet är kretskopplat vilket innebär att man dedicerar en viss bandbredd för varje förbindelse som kopplas upp. Samtidigt finns det en möjlighet att prioritera olika förbindelser om bussen blir överbelastad. Most skapades i Tyskland för att kunna koppla samman de olika underhållnings- och informationssystem som allt mer används som säljargument när konsumenterna ska välja ny bil.
Man hittar därför Mostbussen i bilar från BMW, Audi, Mercedes och Porsche men även i Jaguar liksom hos Volvo, Saab och Lexus (Toyotas lyxmärke). I år kommer det att tillverkas runt tolv miljoner noder enligt Most Cooperation, den organisation som står bakom standarden. Det finns dock inga uppgifter om vilka tillverkarna är eller deras marknadsandelar.

De maximalt 64 noderna i Mostbussen kommunicerar i den första versionen med upp till 24,8 Mbit/s men det finns också en andra version där bithastigheten dubblerats. Den är dock baserad på vanlig kopparkabel.

I pipeline finns också en tredje version som tredubblar den ursprungliga bithastigheten till 150 Mbit/s. Den är precis som dagens version avsedd för fiberoptik men är ännu inte antagen. De plastfiber som används minimerar EMC-problematiken och minskar också vikten.

24,8 Mbit/s kan tyckas mycket men bara en digital multikanalström för audio upptar 9,8 Mbit/s. Det här gör att dagens version av Most inte räcker till för video utan i första hand används för audio.

Trots att Most är en standard ägs varumärket av halvledartillverkaren SMSC. Företaget fick med det när man köpte Oasis, som ligger bakom mycket av arbetet med Most, och som länge varit ensamt om att leverera Most-kretsar.

Idag finns fler leverantörer med integrerade Most-controllers, Analog Devices, NXP och Xilinx. De senare innehåller IP från 20-mannaföretaget Mocean i Göteborg. I samma stad finns också en avdelning på sju personer från SMSC.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)