JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ger mobilnäten ett andra liv

Precis som mycket annan elektronik byts fullt fungerande delar i mobilnäten ut mot modernare dito. Svenska Truecore lever på att ge dem ett andra liv, eller om inte det går, se till så att de återvinns på ett hållbart sätt.

– Vi gjorde en undersökning som visar att bara 2 procent av all infrastruktur som säljs globalt återanvänds. Det borde vara 20, 30 procent, säger Truecores grundare Daniel Ryman.

Som alltid går det att hitta undantag.

– En kund i Norge har nått 78 procents återanvändning.

Daniel Ryman kallar sig lite skämtsamt ”Ericssonbarn”. Uppvuxen med en pappa som arbetade hela sitt liv på telekomjätten och med en egen karriär som inleddes med sommarjobb och så småningom en traineeutbildning. Därefter blev det ett drygt decennium på olika Ericssonkontor runt om i världen.

Under telekombubblan i början av 2000-talet blev ­Ericsson sittande med ett stort lager osålda varor när marknaden tvärnitade.

Daniel Ryman fick i uppgift att rea ut lagret men inte via de vanliga kanalerna och inte direkt till ordinarie kunder eftersom det skulle ge en priserosion.

Daniel Ryman

– Det vi gjorde var att vi gick till ett amerikanskt bolag och föreslog ett samarbete. De fick gå ut och sälja med stor rabatt men med andra garantier och andra serviceavtal. Det gick bra, vi omvandlade produkter för 4 miljarder kronor till pengar.

Daniel Ryman blev rekryterad till Somera Communications, som hade erfarenhet från IT-branschen med att ta tillbaka, gå igenom, renovera och sälja produkter som bärbara datorer och mobiler. IT-branschen ligger tio, femton år före telekomindustrin.

– Jag började jobba i Europa­organisationen 2003. Då såg vi att det är jätteintressant, operatörerna har aldrig tittat på det här. Man bara bygger. Jag jobbade där några år och såg att det fanns någonting.

Företagets fokus låg på att ta in saker och erbjuda dem till marknaden. Lite som Ebay eller Tradera för mobilnätsutrustning.

– Vi har de här tio prylarna, hoppas någon köper dem. Det är en lågmarginalaffär men jag ville skapa lösningar där man tar in ”äpplen” och ”päron” från ett ställe, köper en ny fruktkorg från Ericsson, och erbjuder det till en ny kund.

Efter ett mellanspel på andra bolag startade han Truecore år 2009.

– När operatörerna gör förändringar kan de skicka materialet till oss. Vi har kunskap och expertis. Man kan se vårt lager som ett jättestort kylskåp. Vi plockar ut och slänger vissa delar, andra sätter vi ihop och så du får en fin måltid, det är det vi kallar asset management as a service, säger Daniel Ryman.

I praktiken handlar det om att hjälpa mobiloperatörerna att förvalta näten så att de drivs på ett cirkulärt sätt, det som på engelska kallas circular asset management.

Avtalen kan se ut på olika sätt. Bäst marginal för Truecore är det att agera reservdelslager åt en operatör. Ta 4G-nätet som exempel. Utrustning från Huawei monteras just nu ned i Sverige. Arbetet tar ett antal år att göra och under den tiden kommer komponenter i den del av nätet som fortfarande är i drift att gå sönder och behöva ersättas. Operatören kan då beställa fram delen från Truecores lager.

Förfarandet blir billigare än att köpa en ny komponent av tillverkaren.

Nästa steg i värdekedjan är att slussa utbytta delar vidare till andra bolag i samma koncern. Många operatörer har verksamhet i flera länder och här kan True­core fungera som mellanhand.

Steg tre i marginaltrappan är att en operatör säljer till en ­annan operatör.

– Ibland är det reservdelar, men vi vill gärna bygga hela lösningar.

Det innebär kompletta sajter med basband, radio, kring­utrustning, antenner och kraft.

– Ofta finns redan kraft så det är bara i 10 procent av fallen vi levererar det.

Detsamma gäller transmissionen, det vill säga fiber eller radiolänk. Den är normalt redan på plats på sajten. Antenner är också lite speciellt i och med att de aldrig återanvänds. Risken att de försämras av hanteringen är för stor. I jämförelse fungerar 98 procent av alla radiomoduler som plockas ned.

En liten marknad är också att OEM-tillverkarna köper tillbaka utrustning. Då kan Truecore gå in och göra en värdering. Det kan exempelvis handla om utrustning som av någon anledning byts efter bara något år.

Det gäller just nu för Huawei i ett antal länder i Europa där politiska beslut tvingar operatörerna att avlägsna utrustningen trots att det är modern 5G-utrustning.

Längst ned i Truecores värde­trappa finns förmedlare (brokers). De står för ungefär 5 procent av omsättningen.

– Det kan vara en installatörsperson i Kenya som vill köpa en rectifier eller en combiner. Det är lite som Ebayförsäljning.

Precis som den kända handels­platsen för privatpersoner finns det dedicerade sajter för begagnad telekomutrustning där man kan annonsera ut sina prylar.

Det som inte går att återanvända går till återvinning hos något av de stora bolagen som Stena, Reymondis, Kusakoski eller liknande.

– Vi har hög kunskap om materialet så vi hjälper till att sortera det vilket höjer värdet, säger Daniel Ryman.

Det kan handla om att kablar som innehåller koppar hamnar i ett kärl, höljen av plåt i ett annat och kretskort i ett tredje.

Det normala är annars att allt hamnar i samma kärl när utrustningen monteras ned.

Långt ifrån alla operatörer vill dock binda sig med löpande avtal. Istället skickar de med ojämna mellanrum över listor på material som monterats ned och som de vill ha anbud på. Men att köpa in och lägga saker på lager innebär alltid en risk så den delen av Truecores verksamhet är relativt liten.

– Vi är för små för att våga det.

Företagets lager på 4 000 kvadratmeter finns i Trollhättan i en byggnad som ursprungligen tillhörde ­personbilstillverkaren Saab men som idag ägs av fastighetsbolaget Stenhaga. Sju personer arbetar med att packa upp, testa och skicka ut delar.

– De har utvecklat testprocessen där man kopplar upp enheterna, skickar in trafik och får en viss output vilket tar fem till sju minuter per radiomodul, säger Daniel Ryman.

Inte helt överraskande är det Ericsson, Nokia och Huawei som har tillverkat 90 procent av materialet som kommer in.

En bonus med Trollhättan är att det bara är nio minuters gångavstånd till den lokala flygplatsen.

Truecore har vuxit stadigt sedan starten 2009 och omsatte 70 miljoner i fjol. 80 procent av verksamheten ligger utanför Sverige och hela 60 procent utanför Europa.

– Styrelsen har beslutat att vi ska nå 60 procent i Norden och Baltikum inom tre år. Det är en ganska pessimistisk bedömning om hur världen utvecklas med handelshinder och annat.

Företaget är också på väg att lansera ytterligare ett sätt att återanvända begagnad utrustning.

– Vi har hållit på i två år att bygga en affär kring privata 5G-nät, säger Daniel Ryman.

Matematiken är enkel. Operatörerna byter fortlöpande ut fullt fungerande LTE- och 5G-utrustningar för att öka kapaciteten i ett givet frekvensband.

– Vi får material som kanske kan hantera 10 000 användare, det räcker till en byggnad eller en fabrik.

Med begagnade komponenter går det att hålla nere priset till storleksordningen en halv miljon för ett privat nät samtidigt som den här typen av verksamhet är jungfrulig mark. De etablerade företagen som bygger mobilnät är fokuserade på stora landstäckande mobilnät medan privata nät har större likheter med IoT-system.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Verksamheten kommer att bedrivas i ett separat bolag, Truecore Enterprise.

– Det ska kapitaliseras och anställas folk.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)