JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ”Installatörsbrist hotar klimatmålen”

Branschorganisationen slår larm: det finns ett underskott redan idag på 17500 installatörer utan vilka regeringens satsningar på sol­celler, ladd­infrastruk­tur och energieffektivisering riskerar att gå om intet.

Arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen har upptäckt ett problem i vårbudgetens anslag för klimat och miljö, att det saknas personal – allt från montörer till personer med spetskompetens – för att utföra de installationer som regeringen anslagit pengar till.

I regeringens vårändringsbudget finns bland anat 300 miljoner kronor till utvecklat solcellsstöd och ytterligare stärkt ladda hemma-stöd med 750 miljoner kronor. 

Ola Månsson

– Kompetensförsörjningen behöver bli en del av regeringens samlade klimatstrategi, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen, i ett pressmeddelande.

Regeringens mål är att nettoutsläppen av växthusgaser ska vara noll i Sverige år 2045. Det kräver kraftigt minskade utsläpp från industrin och från inrikes transporter vilket i sin tur kräver elektrifiering och energieffektivisering.

– Installationsbranschen har länge haft svårt att hitta den arbetskraft som behövs. Enligt våra bedömningar är det omedelbara rekryteringsbehovet 17 500 personer, hela 28 000 personer fram till år 2023 och sannolikt ännu större på sikt. I dagens utbildningstakt så skulle det ta många år att rekrytera så många, säger Ola Månsson.

Som jämförelse kan nämnas att installationsbranschen idag har runt 70 000 medarbetare.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)