JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Japan överväger att porta Huawei

Redan på måndag kan det komma ett beslut i Japan som stoppar Huawei och ZTE. Precis som USA, Australien och Nya Zeeland handlar det om företagens kopplingar till den kinesiska staten och risken för spionage.

– Cybersäkerhet har blivit väldigt viktigt för Japan. Vi kommer att vidta kraftiga åtgärder och bemöta frågan från en rad olika perspektiv, uppges regeringens talesperson Yoshihide Suga ha sagt under en presskonferens idag som citeras av ett flertal internationella media.

USA var först ut i början av augusti, sedan följde Australien och Nya Zeeland efter och i flera länder är frågan på bordet. Det gäller bland annat Kanada, Tyskland och Indien.

I Nya Zeeland uppgav den ansvariga myndigheten att den hittat ”en signifikant säkerhetsrisk”.

Tongångarna är likartade i Japan där myndigheter och försvarsorganisationer ser ut att förbjudas att köpa utrustning från bland annat Huawei och ZTE. I praktiken kommer det att innebära att företaget inte får leverera någon 5G-utrustning.

I Storbritannien har BT dessutom beslutat att plocka bort utrustning från Huawei ur sitt LTE-nät. Vad den ska ersättas med är oklart.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)