JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Energilager kan boosta förnybart på Gotland

Batterilager i kombination med smart teknik kan fördubbla produktion av gotländsk vind- och solkraft till 2030. Det gäller med nuvarande förutsättningar i elnätet, visar en förstudie gjord av Vattenfall och Energimyndigheten.

– Det är mycket positivt att studien visar på möjligheterna med omställning till ett förnybart energisystem på Gotland. Potentialen är stor med ny smart teknik som exempelvis möjliggör att Gotland kan bidra med förnybar elproduktion till det svenska elsystemet i större skala, säger Karl Bergman, forskningschef, Vattenfall, i ett pressmeddelande.

Gotland skulle kunna producera mer förnybar el, men då krävs ytterligare kapacitet i elnätet. För Gotland är förbindelsen till fastlandet via Gotlandskablarna idag en begränsande faktor.

På uppdrag av Energimyndigheten har Vattenfalls forsknings- och utvecklingsenhet tillsammans med Vattenfall Eldistribution och Gotlands Energi genomfört en förstudie om hur mer förnybar energi och höjd leveranssäkerhet kan uppnås på Gotland.

Förstudien visar att det med ett batterilager är möjligt att öka installerad mängd förnybar elproduktion på Gotland med 80 MW. Därutöver är det möjligt att ansluta ytterligare 70 MW förnybar elproduktion efter spänningshöjning av nätet från dagens 70 kV till 130 kV. De två åtgärderna skulle ge totalt 150 MW, vilket motsvarar nästan en fördubbling av installerad effekt och en fördubbling av den nuvarande produktionen av vindkraft på Gotland.

Tanken är att studien ska kunna användas som pilot i omställningen till ett förnybart energisystem i Sverige.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)