JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Prisad röntgenkälla

Tobii, Mycronic, Senseair, Flir och Cobolt är några av de företag som utsetts till årets fotonikförtag av branschföreningen Photonicsweden. I år gick priset till Kistaföretaget Excillum för dess små röntgenkällor som ger extremt skarpa bilder.

Excillum knoppades av från KTH år 2007 av Hans Hertz och Oscar Hemberg för att kommersialisera en ny röntgenkälla. Den traditionella anoden har ersatts av en snabb stråle av flytande metall vilket medför att röntgenstrålningen blir mycket mer intensiv. Därmed blir bilderna skarpare och kan tas mycket snabbare. 

Röntgenkällan kan användas för att undersöka hur kemiska ämnen är uppbyggda men också för att upptäcka sprickor i metallkonstruktioner liksom defekter i mikroelektronik.

Ur motiveringen: Efter åratal av mödosamt utvecklingsarbete har Excellum förvandlat en innovativ teknik till en produktportfölj med ett antal stabila och pålitliga röntgenkällor.

Bilden: Priset delades ut av Peter Strömberg, Acoem, till Excillums vd Björn Hansson, till höger i bilden. Fotot är taget av Lennart BM Svensson.
 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)