JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Australien portar Huawei och ZTE

Även om inga företag nämns av den australiska regeringen så stoppas bland annat Huawei och ZTE från att delta i utbyggnaden av landets 5G-nät. Huawei har bekräftat tolkningen i ett tweet.

I USA har de kinesiska telekomleverantörerna länge ansetts gå den kinesiska regeringens ärenden även om det saknats hårda bevis. I förra veckan stoppades de i princip i USA när senaten och representanthuset enades om en kompromiss som innebar att landets myndigheter inte får handla från ett antal kinesiska telekomföretag inklusive Huawei och ZTE. Dessutom gäller samma regler för företag med statligt finansierade projekt.

Även i Australien hänvisar myndigheterna till landets säkerhet (länk). Med 5G kommer dagens uppdelning mellan corenätet och radionätet att försvinna. En konsekvens av det är att det blir enklare att attackera funktioner i corenätet från enheter som kopplas upp via radionätet, påpekar myndigheterna. 

Därmed ställs större krav på 5G-näten att skydda de delar som idag finns i corenätet inklusive användarnas identiteter, autentisering, routing av trafiken och fakturering.

Leverantörer som kan misstänkas vara påverkade av icke australiska myndigheter utgör därmed en svag länk när det gäller säkerheten i det kommande 5G-nätet. I praktiken innebär det att kinesiska leverantörer stängs ute, vilket Huawei bekräftat i ett tweet.
 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)