JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skånsk radarsensor nu med garanti

En mycket liten och energisnål radarkrets som millimeterprecist mäter avstånd upp till två meter – det har Lundaföretaget Acconeer utvecklat. Sedan början av året säljer företaget ett utvecklingspaket per dag via Digi-Keys hemsida. Geststyrning är en möjlig användning, men sensorn är inte utvecklad med en specifik tillämpning i åtanke.

Acconeers teknik är sprungen ur ett forskningsprojekt vid Lunds universitet som studerade III-V-material. En första krets som levererade koherenta radarpulser i 60 GHz togs fram i indium-gallium-arsenid. Sedan dess har företaget gått över till vanlig CMOS, och numera tillverkas chipet hos Globalfoundries i Singapore.

För en dryg månad sedan kom ett glädjebesked: den lilla radarkretsen, kallad A1, möter Jedec-standarden JESD47JE. I princip innebär det att kretsen fått grönt ljus i ett antal olika stressrelaterade tester och att den nu är redo för volymtillverkning.

Lars Lindell

– Vi kallar det ”klar för produktion”, men det är mindre dramatiskt än det låter. Vi har redan tillverkat A1 en tid. Skillnaden är att vi nu vet att den uppfyller standarden och därmed kan vi ge våra kunder garantier på prestanda över en tid och olika klimatförhållanden, förklarar Lars Lindell, vd på Acconeer.

Tidigare i år nådde den svenska radarn ytterligare en milstolpe när den amerikanska distributörsjätten Digi-Key gick ut med att kretsen kan beställas direkt från dess hemsida. Därmed finns det inga hinder för nyfikna konstruktörer världen över att få tag på provexemplar.

I skrivande stund säljer Digi-Key tre produkter från Lundaföretaget.

Här ingår själva radarkretsen, kapslad i en BGA som mäter 5,5 x 5,2 mm. Under skalet ryms asicen som integrerar kraftdel, basband, AD-omvandlare, minne och rf-front-end, liksom ett substrat med integrerade antenner. För att bygga en lösning kring radarkretsen krävs egentligen bara en processor, kraftmatning och en oscillator.

Radarkrets, A1, som Acconeer utvecklat är en så kallad pulsad koherent radar – PCR, Pulsed Coherent Radar. Den mäter avståndet till ett eller flera objekt mycket noggrant.Här sitter A1 på ett referenskort som i sin tur sitter på kopplingskortet  XC111.  En krets kan utföra upp till 1 500 mätningar per sekund och arbetar i det icke-licensierade 60 GHz-bandet.

Radarkrets A1 är en pulsad koherent radar – PCR, 
Pulsed Coherent Radar – som mycket noggrant mäter avståndet till ett eller flera objekt. Här sitter A1 på ett referenskort som i sin tur sitter på kopplingskortet  XC111. En krets kan utföra upp till 1 500 mätningar per sekund och arbetar i det icke-licensierade 60 GHz-bandet.

Tillgängligt hos Digi-Key finns också referenskortet XR111, med radarkretsen ombord, samt kopplingskortet XC111, som rymmer upp till fyra referenskort. Ett bestyckat kopplingskort kan anslutas till enkortsdatorn Raspberry Pi för utvärdering.

– När du fått hårdvaran måste du ladda ner mjukvara som finns att få gratis från vår webb. När du har allt, kan du börja mäta, säger Lars Lindell.

Efter sommaren adderar Acconeer ytterligare två produkter till Digi-Keys sortiment. Dels ett utvärderingskit, X112, och dels en modul, XM112.

X112 består av ett kopplingskort samt upp till fyra sammankopplade referenskort.

– Den stora skillnaden mellan det första och andra utvärderingskitet är att kunderna givit feedback på att de vill ha flexibla kablar så att de kan variera sensorplacering i förhållande till processorn när det gäller längd, position och vinkel till de objekt som skall detekteras. Det första är väldigt statiskt.

Referenskortet XR111 med radarkretsen A1 ombord.

dulen består i sin tur av en radarsensor och en Cortex M7-processor.

Att Acconeer valt en M7 – som är en kraftfull processor – till sin första modul som går ut brett är direkt kopplat till att just en sådan lösning tagits fram till en kund.

– När vi har tillräckligt med kunder som är intresserade av en viss konfiguration, så bygger vi den och testar att det fungerar. När vi gjort det offererar vi även samma arbete till andra.

Intentionen är att göra flera olika typer av moduler i framtiden, men exakt vad det blir eller när de kommer att lanseras är inte beslutat eftersom resultatet beror av kundernas vilja.

För radarkretsen A1 tog det ganska precis ett år att ta klivet från en första prototyp till en första kommersiell produkt, som blev tillgänglig i prover i början av förra året. Därefter har det tagit lite drygt ett år att färdigställa kretsen genom testning, så att det nu går att ge garantier på prestanda i databladet.

– Vi garanterar just nu ±1,5 mm, men vår målsättning är att komma till ±1 mm i absolut avstånd. Om du däremot bara talar relativt avstånd så är vi nere på några hundratals mikrometer.

Noggrannheten hänger ihop med mjukvaran. Hårdvaran är spikad.

– Vi anser att den prestanda vi har just nu är tillräckligt bra för att kunder ska vara intresserade att köpa. Men framåt ska vi successivt förbättras algoritmerna och då kommer vi att få ännu högre noggrannhet.

Läs även:

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)