JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Elbehovet ökar successivt i samhället. Sverige bedöms behöva bygga runt 100 TWh ny elproduktion till år 2045. I en ny rapport konstaterar Energimyndigheten att det krävs långsiktiga spelregler för att lyckas, men att var sak har sin tid.

– Vi behöver skilja på vad som är viktigt nu och vad som är viktigt sen, säger Martin Johansson, projektledare på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Sverige har mycket goda förutsättningar att skapa ett fullständigt förnybart elsystem, som både är kostnadseffektivt och säkert. Men för att nå dit måste det börja planeras för framtiden redan nu – det gäller allt från nätplanering till hur man säkrar platser för framtida vindkraftsproduktion, konstaterar Energimyndigheten.

Idag är den svenska utbyggnaden av förnybar elproduktion hög, och mer än tillräcklig för att tillgodose våra behov, menar myndigheten.

Om 10 till 15 år kan däremot utbyggnadstakten behöva tredubblas. En anledning är att en mycket stor del av den svenska elproduktionen kommer att nå sin tekniska livslängd inom 20 till 30 år.

– Vi står inför ett stort reinvesteringsbehov av elsystemet, oavsett inriktning mot förnybar energi eller ej, säger Caroline Asserup, avdelningschef på Energimyndigheten, i samma pressmeddelande.

Ytterligare en aspekt är att olika energisektorer kopplas ihop, vilket också påverkar utbyggnaden av elsystemet. Till detta kommer att led- och driftstiderna är långa i många delar av energisystemet. Därför måste det börja planeras för framtiden redan nu, och systemfrågor måste bli överordnade.

Mer långsiktiga spelregler och tillståndsprocesser samt öppenhet för nya affärsmöjligheter krävs för att lyckas konstaterar Energimyndigheten i sin rapport.

Här kan du ladda ner rapporten "Vägen till ett 100 procent förnybart elsystem" (länk).

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)