JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Göteborgsföretaget Cevt ska utveckla en drivlina till plug-in-hybrider som kostar mindre och fungerar bättre än idag. Forskningsprojektet är ett samarbete med Chalmers, som ska utveckla en inverterare i kiselkarbid. Energimyndigheten är med och finansierar.

– Vi är mycket glada att Energimyndigheten stöder Cevts planer för framtida drivlinor för hybrider. Vi tror att hybridfordon behöver kännas mer som elbilar, säger Johan Hellsing, teknisk specialist på Cevt, i ett pressmeddelande

Det nya forskningsprojektet heter iTEM, som är kort för integrated Transmission and Electric Machine. Det ska fokusera på två delar: dels minska kostnaden för elektrifiering, dels höja verkningsgraden i hela drivlinan. Ambitionen är att utveckla en drivlina som ger samma prestanda i en plug-in-hybrid (PHEV, Plug-in Hybrid Electric Vehicle) som i en elbil.

Chalmers del i projektet är att utveckla och utvärdera en inverterare baserade på krafttransistorer i kiselkarbid. Genom att gå över till SiC väntas värmeförlusterna minska med upp till 50 procent.

– Möjligheterna med kiselkarbid är verkligen spännande. Det är något som vi måste lära oss mer om, säger Johan Hellsing i pressmeddelandet.

Cevt har huvudansvar för projektet och ska konstruera en växellåda, samt stå för integrationen av växellåda, elmaskin, växelriktare och styrsystem.

Hur länge projektet ska pågå samt detaljer kring finansieringen framgår inte i pressmeddelandet.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)