JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xilinx nya vd ska få fart på tillväxten

FPGA-jätten Xilinx säljer visserligen allt fler kretsar men omsättning har trots det parkerat på 2,3 miljarder dollar de senaste sju åren. Nu ska dödläget brytas, omsättningen ska upp, förklarade den nya vd:n och styrelseordföranden Victor Peng när Elektroniktidningen nyligen träffade honom.

Victor Peng sitter avslappnad i soffan på ett hotell i London och svarar på frågor utan att ta hjälp av pressfolket som omger oss. Jag börjar med att fråga hur han ska få fart på tillväxten.

Victor Peng

Tillträdde som vd och styrelseordförande för Xilinx för drygt en månad sedan. Han är fjärde personen på posten sedan företaget grundades 1984.

Victor Peng är 57 år och rekryterades från AMD av sin företrädare Moshe Gavrielov år 2008 som produktchef. Han har drivit utvecklingen av tre generationer FPGA:er men också haft ansvar för bland annat försäljning och marknadsföring.

Karriären började på Digital Equipment med datorer som VAX och Alpha. Därefter var han en tid på processorföretaget Mips innan han gick till grafikprocessorföretaget ATI som köptes av AMD år 2006.

Xilinx har runt 3800 anställda i världen och omsatte 2,3 miljarder dollar för det brutna räkenskapsåret 2017. Bolaget värderas till knappt 17 miljarder dollar på börsen.

– Det finns två saker, vi är i en fas där vi tar marknadsandelar från den andra spelaren (läs fd Altera, numera Intel) och så växer vi marknaden till en del. Zynq är en viktig förklaring till det senare. Nu senast integrerade vi rf-block med Zynq vilket gör att vi kan ta andelar från andra alternativ i och med att kretsen kan göra så mycket mer.

Zynq är Xilinx familj med systemkretsar där logikdelen samsas med hårda Cortexprocessorer och andra funktionsblock på en och samma kiselbit. Bland annat finns block för grafikprocessorer, minneshantering och Serdes liksom snabba AD- och DA-omvandlare för rf-tillämpningar.

Framförallt ser Victor Peng en möjlighet att hämta tillväxt från ett helt nytt område:

– Datacenter är ett område som växer snabbare än allt annat. Dessutom byts produkterna ut snabbare är på andra områden, i varje fall om man bortser från konsumentprodukter.

Det handlar om FPGA:er som sitter bredvid serverprocessorer för att snabba upp exempelvis sökningar eller beräkningstunga algoritmer.

Ett exempel på att tekniken verkligen börjar användas är att det går att köpa FPGA-tid i Amazons moln på samma sätt som man köper processorkraft eller arbetsminne. Dessutom finns det en spirande marknad för algoritmer som nyttjar beräkningskraften.

Andra jättar som tror på kombinationen är Microsoft, Alibaba och Huawei.

 

Hur kommer man att märka att du är chef?

– Vi har redan berört delar av det. När Moshe tog över var det vi och vår konkurrent som turades om att leda kapplöpningen. Han fick oss att jobba för att vinna hela tiden, inte varannan gång. Men också att driva innovation, som Zynq och byggsätt med interposer där vi är inne på tredje generationen.

– Jag har förmånen att starta från den här positionen där vi har möjligheten att driva aggressivare tillväxt med datacenter som största tillväxtmarknad.

 

Vad händer med de enklare produkterna?

– Vi kommer att fortsätta stödja dem. Förra året kom det några uppdateringar på 28 nm, två nya medlemmar i Zynq-familjen, en helt ny generation av Spartan och en del nya Artix. Takten är inte lika hög som för produkter på den senaste processgenerationen.

En annan förändring är att samarbetet med distributören Avnet gjorts om. Numera har Avnet dedicerade personer som bara arbetar med Xilinx produkter.

Dessutom har distributören tagit fram ett antal billigare kort baserade på Artix, Spartan och Zynq som kostar under 99 dollar.

 

Hur är det med Microblaze, har den mjuka processorn som utvecklas i Sverige någon framtid?

– Det finns fortfarande behov av den. Den är bättre än en tillståndsmaskin i många fall. Vi fortsätter att utveckla den men gruppen som håller på med det gör andra saker också.

Tilläggas kan att det den finns i en hård version också, på begäran av kunder.

 

Hur ser ni på RISC-V?

– Om det finns efterfrågan kommer vi att ta in den. Idag är fokus på Arm som vi använt i många generationer.

 

Idag finns två större FPGA-leverantörer och några mindre. Finns det någon möjlighet för nya spelare att ta sig in?

– Tittar man på kislet kan man tycka att det är fantastiska marginaler. Men sen inser man att det behövs utvecklingsverktyg, IP-block och snabba gränssnitt. Det är en enorm utmaning. Dessutom är marknaden långsam, det tar tid innan man få återbäring på sin investering.

Ett antal uppstartsbolag har under åren visat att det går att designa kretsar men utmaningen att ta fram verktyg är desto större. Det gäller framförallt syntesen och layouten. Ett bevis på det är att uppstartföretaget Efinix inte utvecklat egna verktyg utan tagit hjälp av Xilinx.

– Det kan finnas nischer där det kan komma konkurrens men enda chansen att lyckas är att bli uppköpt.

Och så frågar han retoriskt:

– När var senaste gången något FPGA-företag börsnoterades? Det var Xilinx.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)