JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En vision om robotar som bygger och driver kraftverk

Vindturbiner rullar in på självkörande lastbilar, packas upp av robotar, lyfts av drönare till fundament grävda och gjutna av robotar, och monteras av andra robotar och drönare – så kan framtidens vind- och solkraftsparker byggas. Visionen kommer från klassningssällskapet DNV GL.

DNV GL ägnar sig till vardags bland annat åt certifiering och rådgivning kring marin transport, olje- och gasutvinning och energiproduktion och -distribution.

Men fem procent av organisationens budgeten går till forskning, och två medarbetare har nu författat en rapport som berättar om artificiell intelligens och robotik, och skissar på hur sol- och vindindustrin i framtiden kan dra nytta av tekniken för att effektivisera sin verksamhet.

Rapporten heter ”Making Renewables Smarter: The benefits, risks, and future of artificial intelligence in solar and wind” och kan tankas hem här, i utbyte mot kontaktinformation (länk).

Dykande och väggklättrande robotar kommer att kunna göra närgånga inspektioner på egen hand.

Att artificiell intelligens kommer att automatisera verksamheten inom förnybar energi, presenteras i rapporten inte som en hypotes, utan som ett faktum. Det som är öppet är omfattningen.

En god förutsättningar som finns, är att anläggningarna i och med att de är nya, redan är instrumenterade med diverse uppkopplade sensorer. De levererar data som enligt rapporten i stor utsträckning är outnyttjade och skulle kunna användas mer, för bland annat styrning, prediktivt underhåll och för att ge prognoser kring resurstillgång. 

Vad gäller underhåll, inspektioner och besiktande, kommer den i stor utsträckning att kunna göras av mobila robotar av olika slag – gående, flygande, simmande, dykande, seglande, klättrande och krälande.

Robotarna kan komma nära inpå utrusningen och göra mätningar med diverse sensorer.

Även planeringen av besiktningar och den efterföljande analysen av data kommer att kunna AI-automatiseras, vilket kommer att spara in många tjänstetimmar.

Rapporten ser till och med framför sig att arbetslag av robotar på sikt kommer att kunna installera solkraftverk och vindkraftverk på egen hand – inklusive transport av materiel, avlastning, grävning, gjutning och montering.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)