JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northvolt söker metod att återvinna litiumjonbatterier

Chalmers har fått i uppdrag av den blivande batteritillverkaren Northvolt att utveckla en metod för återvinning av litiumjonbatterier. Ett forskningskontrakt är skrivet mellan de två parterna uppger SVT Västerbotten.

Ingen har väl missat svenska Northvolt – företaget som just nu väljer mellan Västerås och Skellefteå för att etablera en storskalig fabrik för tillverkning av litiumjonbatterier. Det handlar om batterier ämnade för elbilar och för lagring av energi.

Nu har företaget, enligt SVT Västerbotten, skrivit ett färskt kontrakt med Chalmers som ska försöka utveckla en metod för återvinning av litiumjonbatterier. Uppdraget handlar om att i olika typer av vätskebad kunna extrahera nickel, kobolt och litium.

– Det viktiga för oss är att hitta en metod som fungerar storskaligt industriellt, säger Marie Strannegård, återvinningschef på Northvolt till SVT Västerbotten.

Visserligen går det redan idag att återvinna litium. Problemet är enligt Marie Strannegård är att dagens metoder inte är ekonomiskt lönsamma. Samtidigt pågår det liknande forskningsinsatser på andra platser i världen idag, konstaterar hon.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)