JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SER:s nya ordförande: Vill se fler föredrag och företagsbesök
SER:s nya ordförande:
Vill se fler föredrag och företagsbesök
Förra året firade han 40 år som medlem. Nu tar han över ordförandeklubban. Möt Thomas Krantz som vill locka fler medlemmar till SER, Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening. Receptet är studiebesök och seminarier, och att expandera norrut.

Thomas Krantz

Kommer från Stockholm och studerade elektroteknik på KTH. Han började arbeta 1981 på Ericsson som hårdvaru­konstruktör inom digital telefoni och kontorsväxlar. Därefter följde några år på Nokia Data som systemingenjör. Han är även diplomerad marknadsekonom från IHM vilket avspeglar sig i den fortsatta karriären som fokuserat på försäljning och marknadsföring på bland annat Rohde & Schwarz, Acal Technologies och nu senast på TP Consulting.

– Jag ställde gärna upp när jag fick frågan eftersom jag tycker föreningen har en hel del intressanta aktiviteter på gång och jag tycker det skulle vara intressant att verka för vidareutveckling, säger Thomas Krantz som valdes till ordförande strax före sommaren.

SER ordnar aktiviteter i Stockholm, Göteborg och Lund/Malmö. Planen är att även få igång verksamhet i norra Sverige.

– Det kräver mycket resurser att göra det kontinuerligt men responsen från medlemmarna är positiv.


Ett exempel på den här typen av arrangemang är studiebesöken på Sensative, Sensefarm och Open City Sensor Network i slutet av september i Lund. Lite senare i höst blir det ett seminarium i Stockholm om uppkopplade fordon.


Precis som många andra ideella föreningar har SER brottats med sjunkande medlemsantal under många år.

– Det fanns en tid när det gick ned, nu har det stannat upp och vänt. Det gäller att hänga på så att vi får in nya medlemmar, säger Thomas Krantz.

Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening

Föreningen är politiskt och fackligt obunden med rötter som går tillbaka till 1888 även om det nuvarande formatet och namnet kom till lite drygt hundra år senare, närmare bestämt 1989.

Enligt stadgarna ska SER stimulera informations- och erfarenhetsutbyte, verka för medlemmarnas yrkeskunskap och ansvarskänsla. Dessutom ska SER främja elektro- och datateknikens samhällsnyttiga utveckling.

Rekryteringen sker bland annat på olika arbetsmarknadsdagar på universitet och högskolor. I Göteborg finns sedan många år tillbaka också ett mentorsprogram kallat Medit.

– Vi har en teknologrepresentant i styrelsen men ska öka närvaron ytterligare.

Ett lockbete är studiebesöken där medlemmarna får möjlighet att besöka olika företag. Målet är att genomföra fyra aktiviteter inklusive seminarier per år och ort där SER är verksamt.

En annan sak som står högt upp på agendan är att öka aktiviteten på sociala medier och då i första hand Linkedin och Facebook.

– Det är särskilt viktigt för yngre medlemmar att vi blir mer synliga där och informerar om våra aktiviteter, säger Thomas Krantz.

Ytterligare ett sätt att sätta SER på kartan är föreningens pris som instiftades för fem år sedan. SER-Prize delas ut i två kategorier: studenter och företag. Tanken med priset är att lyfta fram den viktiga roll som elektro- och dataingenjörer har i dagens samhälle.

– Sen har vi givetvis tidningarna som man får som medlem.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)