JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB stöttar Northvolts fabrik med 95 miljoner kronor

Automations- och kraftföretaget ABB bidrar med robotar, styrsystem och automationslösningar i Northvolts kommande batterifabrik. Värdet uppgår till närmare 95 miljoner kronor skriver di.se.

Om det blir ABB:s hemstad Västerås eller Skellefteå som vinner dragkampen om batterifabriken är ännu inte officiellt avgjort men stödet från ABB ger västmanlänningarna en fördel.

Företagen har undertecknat ett partnerskapsavtal om ett brett samarbete kring produkter och teknik, inklusive produkter och tjänster för Northvolts fabrik för litiumjonbatterier samt ett nära samarbete kring utveckling av batterilösningar och FoU-aktiviteter. 

– Den unikt integrerade fabriken blir en verklig uppvisning av ABB:s ledarskap inom industriell automatisering och smart elektrifiering och bidrar till att tillgodose den ständigt ökande efterfrågan på smartare och grönare lösningar för lagring, säger ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer i ett pressmeddelande.

Fabriken förväntas starta provproduktion 2019 och inleda kommersiella leveranser året därpå.

ABB bidrar med en fullt integrerad robot-, automatiserings- och elektrifieringslösning inklusive det distribuerade styrsystemet ABB Ability System 800xA plus överordnade lösningar som ABB Ability Manufacturing Operations Management.

ABB Technology Ventures stödjer den initiala projektfasen med 10 miljoner euro, skriver di.se.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)