JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson säljer kraftverksamheten

Flex, mer känt som Flextronics, köper Ericsson Power Modules med huvudkontor i Stockholm. Affären berör drygt 300 Ericssonanställda i Sverige och Kina och väntas vara slutförd under årets tredje kvartal. Den ligger i linje med företagets uttalade ambition att framåt fokusera på kärnverksamheten, radio.

Ericssons kraftverksamhet – Ericsson Power Modules – har i princip varit till salu ända sedan företaget sålde energisystemverksamheten till Emerson; en affär som blev officiell i januari år 2000.

Genom åren har flera säljförsök inletts, men de har alla avbrutits av olika anledningar. Kanske har inte kravet på en försäljning varit starkt nog. Så är det nu.

Ericssons nye vd Börja Ekholm är under stark press att få företaget på fötter igen. Strategin är tydlig. Företaget ska fokusera på kärnverksamheten.

Bakom kulisserna har kraftverksamheten i Sverige förändrats en hel del på sistone.

Runt senaste årsskiftet lade Ericsson Power Modules (EPM) ner sin F&U-verksamhet i Kista, där huvudkontoret ligger. Istället flyttades en del av F&U-verksamheten och produktansvaret över till företagets anläggningar i kinesiska Shanghai. Idag har EMP enbart ett R&D-center kvar i Sverige, i Kalmar.

Det saknas officiella uppgifter om Ericsson Power Modules omsättning, men den ligger sannolikt strax under 500 miljoner kronor.

Att Flex köper EPM känns naturligt. Företaget satsar stort på kraftområdet och tillverkar redan idag kraftmoduler för Ericssons räkning i Kina.

I skrivande stund har Flex fyra fabriker som tillverkar kraftmoduler och 400 kraftkonstruktörer. Ericssons avancerade kraftportfölj passar väl in företagets strategi framåt. Här ingår allt från DC/DC-, mellanspännings- och POL-omvandlare till PIM-moduler och krafthanteringsprodukter. Frågan är dock vad som händer med Ericssons fabrik i Shanghai som tillverkar kraftmoduler – sannolikt stängs den.

Affären förväntas vara avslutad under tredje kvartalet 2017, förutsatt att sedvanliga villkor som godkännande av myndigheter är klara. Ingen köpeskilling uppges.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)