JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Checka in med ansiktet

För 1 000 resenärer som flyger regelbundet med Finnair är det ansiktet som just nu avgör om de får kliva ombord. Under tre veckor testar det finska flygbolaget ansiktsigenkänning vid incheckning i den finska huvudstaden.

Testet utförs i Helsingfors i samarbete med Finavia och Futurice.

I tisdags gick startskottet. Under testperioden på tre veckor ska företagen samla in information och utvärdera hur pass väl tekniken fungerar.

– Under fjolåret testade vi motsvarande teknik vid säkerhetskontrollen för våra anställda och resultatet gjorde oss väldigt positiva, säger Robert Lönnblad, chef för Finnair i Skandinavien.

Resenärerna som deltar använder en testapp genom vilken de skickar ett självporträtt till systemet. När de checkar in på ett flyg använder de en speciell incheckningsdisk där igenkänningstekniken finns installerad

– Vi använder teknik som omvandlar ansiktsbilder till icke spårbara biometri-ID:n. Det innebär att vi kan identifiera registrerade passagerare utan att för den delen behöva spara bilder på dem, säger Tuğberk Duman, projektledare på Futurice, som tagit fram systemet.

I utvecklingsarbetet av både hård- och mjukvara har stor vikt lagts vid användarupplevelsen.

– Den här typen av teknik innebär en smidigare process för resenären som slipper hålla reda på boardingkort och andra papper, säger Robert Lönnblad.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)