JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Regeringen reglerar tester med självkörande fordon

Hittills har den som vill testa självkörande fordon på allmänna vägar fått söka dispens hos Transportstyrelsen. Från den 1 juli ändras reglerna så att myndigheten även kan ställa krav på fordonen.

– Regeringen ser det som viktigt att Sverige är ett land där ny innovativ teknik för hållbara transporter kan testas. Nu skapar vi bättre förutsättningar för försök med självkörande fordon i allmän trafik, säger infrastrukturminister Anna Johansson i ett pressmeddelande.

Idag har Transportstyrelsen möjlighet att besluta om dispenser från hur fordon ska vara utrustade vid testverksamhet. Från 1 juli blir det obligatoriskt att söka tillstånd för experiment med självökrande fordon på allmänna vägar. Dessutom kan myndigheten förena tillståndet med olika krav.

Exakt vad det handlar om framgår inte av pressmeddelandet men i USA måste företagen exempelvis dela med sig av data som hur ofta föraren tvingas ingripa under provkörningarna.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)