JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Molekylen som lagrar solenergi

Idag handlar mycket av diskussionerna om hur man ska kunna lagra elen från solpaneler för att förbruka den vid ett senare tillfälle. Forskare på Chalmers arbetar på en alternativ metod, solenergin lagras i molekyler och kan tas ut som värme när den behövs.

Studierna påbörjades för sex år sedan och forskarna lyckade redan år 2013 lagra solenergi i en molekyl. Molekylen hade då kapacitet att lagra 0,01 procent av solenergin. Den bestod dessutom bland annat av det dyrbara ämnet rutenium. Nu, fyra år senare, har de bytt ut rutenium mot en billigare kolbaserad molekyl och samtidigt ökat effektiviteten till 1,1 procent, alltså hundra gånger bättre än för fyra år sedan.

– Vi såg möjligheten att göra molekylen mycket mer effektiv. Samtidigt visar vi att våra nya molekyler utgör ett stabilt system. Vi har kört 140 energilagringscykler utan att se tecken på att de förlorar sin funktion, säger Kasper Moth-Poulsen som leder forskargruppen på Chalmers.

När molekylerna belyses bli de till isomerer, molekyler med samma kemiska formel men en annan struktur. Energin lagras i molekylen när dubbelbindringar bryts och enkelbindningar bildas. Med hjälp av en katalysator reverseras processen och energin frigörs.

Se filmen nedan som porträtterar Kasper Moth-Poulsen och hans forskning.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)