JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Linköpingsbolaget XM Reality – som utvecklat ett system för att via mobilen eller ett par specialglasögon ge experthjälp på distans – ska börsnoteras och passar samtidigt på att att ta in 60 miljoner kronor.

XM Reality grundades år 2007 för att utveckla ett system där en expert ser samma sak som den som befinner sig på en annan plats och ska reparera en maskin eller lösa ett problem. Ursprungligen behövde personen på fältet ha en hjälmliknande apparat på sig, i ett andra steg krymptes den till ett par större glasögon men det finns också en variant där de ersatts av en smartmobil.

Tekniken kallas Remote Guidence och går in under det hajpade begreppet Augmentet Reality som på svenska brukar kallas ”förstärkt verklighet”.

Experten ser exakt samma sak som sin kollega som kan vara i en annan världsdel. Kollegan kan se expertens instruktioner i glasögonen – vad experten pekar på  och hur det aktuella momentet ska hanteras.

I höstas fyllde företaget på kassan och genom att befintliga ägare satsar pengar. Enligt Di Digitals uppgifter handlade det om 20 miljoner kronor. Nu noteras bolaget på Nasdaq First North och i samband med det emitteras nya aktier till ett värde av 60 miljoner kronor. Därmed värderas WM reality med 20 anställda till 140 miljoner kronor.

Bland kunderna finns biltillverkaren Volvo, Tetra Pak, Wärtsilä, Bombardier och Rexroth som ägs av Bosch.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)