JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. VR-teknik för 5G

KTH ska tillsammans med Tobii och Ericsson ta fram en mobil prototyp för 5G-nätet som ger virtuell verklighet och har inbyggd ögonspårning. Projektet stöttas av Vinnova.

– Visst finns det mobil VR-teknik redan, men dagens lösningar är begränsande. Man sitter fast med en sladd i en stor dator. De drar därtill mycket ström och har dålig upplösning. Det finns inte heller särskilt mycket innehåll att tillgå, säger Konrad Tollmar i ett pressmeddelande.

Han är projektledare för SEEN (Smart Eye-tracking Enabled Networking) där KTH tillsammans med Tobii och Ericsson ska utveckla nästa generations Virtual Reality men också Augmented Reality (AR).

– Vi ska tillsammans med Tobii implementera ögonspårning i en VR-hjälm. I och med att vi vet var användaren tittar behöver vi bara leverera bild med hög kvalitetet just där, och kan låta resten hålla lägre kvalitet. På det sättet blir VR-tekniken energimässigt mycket mera effektiv, och dataöverföringsmängden blir lägre.

Enligt Konrad Tollmar kommer upplevelsen i mångt och mycket att likna hur vi normalt ser på vår omgivning, där bilden är skarp där vi tittar och inte fullt lika skarp i periferin.

Det långsiktiga målet är att det ska mynna ut i en konsumentprodukt för mobilt VR, med den överkomliga prislapp som en sådan har.

Projektbudgeten är på 8,3 miljoner kronor varav Vinnova bidrar med cirka hälften.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)