JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Qihoo 360 vill ha 13 miljoner kronor i skadestånd från Jiangmin för intrång i ett patent som gäller ett grafiskt användargränssnitt (GUI). Det är Kinas första tvist kring GUI-patent och utfallet följs noggrannt inom branschen.

Kinesiska företag är pigga på att ta patent och på att förfölja varandra med licenskrav och stämningar. Om GUI-stämningen blir framgångsrik väntas detta öppna ny front på den marknaden. Det finns många företag med GUI-patent, men ingen som vet vad de är värda.

Det var i april som Qihoo 360 stämde Jiangmin New Science & Technology, båda med huvudkontor i Peking. Kina har tillåtit GUI-patent sedan 2014 och de tre beviljade patentansökningarna i tvisten lämnades in under det året. Kinesiska IP-stämningsbelopp är modesta med amerikanska mått mätt och 13 miljoner kronor är ett ovanligt högt skadeståndskrav.

Jiangmin ifrågasätter de tre patentens giltighet. Den kinesiska patentmyndigheten Sipo (State Intellectual Property Office) tog upp fallet i september och i oktober höll Sipo en öppen utfrågning.

Frågan som ska avgöras är om skillnaden mellan de GUI-element som Qihoo patenterat skiljer sig tillräckligt mycket från vad som redan finns.

Qihoo 360 lämnade i fjol in inte mindre än 2777 patent­ansökningar. Endast sex kinesiska företag var mer produktiva än så.

Företaget hade 4200 anställda år 2014 och omsatte 1,39 miljarder dollar. De mesta av pengarna kommer från annonsering i företagets antivirusprogram.

Företaget har ett dåligt rykte i många läger. Tidningen Forbes, nätverket Anonymous, webbläsarutvecklaren Mozilla och flera antivirustestföretag har alla varit kritiska eller starkt kritiska mot olika aspekter av Qihoos affärsmetoder.

Norska Opera Software ägs sedan i somras av Qihoo 360.

Enligt tidningen IAM har programvara ett starkt skydd i Kina, och skyddet växer sig allt starkare. Samtidigt har motsvarande skydd i USA minskat.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)