JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linköping trimmar jonpumpen

En organisk-elektronisk jonpump som frisläpper signalsubstans på bara 45–50 millisekunder – nära samma storleksordning som reaktionerna i en hjärncell – det har forskare i organisk elektronik på Linköpings universitet tagit fram. 

Magnus Berggren
Magnus Berggren

– Vi kan konstatera att vi har åstadkommit artificiella nerver som kan kommunicera på nervsystemets egna villkor, säger Magnus Berggren, professor i organisk elektronik och huvudansvarig för forskningen vid Laboratoriet för organisk elektronik.

– Efter mer än tio års forskning har vi äntligen alla pusselbitar på plats. Vi ligger nu mycket nära nervsystemets egen hastighet.

Resultaten publiceras i tidskriften Applied sciences and engineering. Huvudförfattare är doktoranderna Amanda Jonsson och Theresia Arbring Sjöström.

– Våra skickliga doktorander har lyckats med den sista viktiga pusselbiten. 

Tre av rapportens författare: Amanda Jonsson, Daniel Simon och Theresia Arbring Sjöström.
 
BILDEN ÖVERST: Jonpumpen med sex anslutningar är mycket mindre än tiokronan intill. 
FOTO: Thor Balkhed, Linköpings universitet

Linköpingsforskarna har trimmat den jonpump kallad OEIP (organic electronic ion pump) som Elektroniktidningen skrivit om tidigare (länk, länk).

Jonpumpen är en del av ett projekt att ta fram organisk elektronik som kan kommunicera med biologiska hjärnor med samma signalsubstanser som naturen använder. En framtida tillämpning kan bli att bryta epileptiska anfall eller på andra sätt reparera eller utöka nervsignalering som inte fungerar som den ska.

I tidigare OEIP:er förflyttades neurotransmittorerna horisontellt från källa till mål. Det kunde ta sekunder. Nu sänds meddelandet istället tvärs igenom den några hundra nanometer tunna filmen.

Med hjälp av elektriska fält förflyttas neurotransmittorer i sex kanaler horisontellt över en tunnfilm. När andra fält aktiveras styrs transmittorernas till att gå vertikalt den korta vägen genom den några hundra nanometer tunna filmen. Målet kan vara en cell eller vävnad.

Att pumpen har sex anslutningar är också en nyhet. Tidigare OEIP:er har bara haft en. De sex aktiveras separat av mikrometersmå nyutvecklade jondioder. Också det material som utgör grunden för den nya snabba jonpumpen är nytvecklat.

Ännu så länge testas den nya jonpumpen i labbet. Nästa steg är att testa den med celler. 


 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)