JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qualcomm överväger bud på NXP

I vad som kan bli årets största affär överväger Qualcomm ett bud på NXP värt över 30 miljarder dollar. Ett avslut kan komma inom två till tre månader men Qualcomm överväger också andra förvärv, skriver Wall Street Journal.

Nyheten om att amerikanska Qualcomm överväger ett bud fick NXP:s aktie att ta ett glädjeskutt på 17 procent igår vilket skickade upp den nederländska halvledartillverkarens värde till 33 miljarder dollar. Även Qualcomms aktie gick upp 6,3 procent, vilket fick värderingen att passera 100 miljarder dollar.

En affär skulle kunna bli klar inom två till tre månader men samtidigt funderar Qualcomm på andra alternativ, påpekar WSJ.

Qualcomm har ett mycket stort fokus på kretsar till mobiltelefoni, en verksamhet som varit mycket lönsam men som är utsatt för en hård prispress. Ett sätt att ändå fortsätta växa och dessutom bredda basen vore att köpa ett havledarföretag med kompletterande produkter. Där passar NXP bra eftersom företaget är starkt på fordonsområdet.

Samtidigt håller NXP för fullt på att integrera med Freescale som köptes så sent som i fjol för 12 miljarder dollar.

Årets hittills största affär är japanska Softbanks köp av brittiska Arm i somras för 32 miljarder dollar. Hittills i år har de skett affärer för 75 miljarder dollar, skriver WSJ.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)