JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Arlanda och Gävle testar elvägar

Arlanda och Gävle testar elvägar

Försöken vid Arlanda och utanför Gävle ska ge kunskap om hur elvägar fungerar och om tekniken kan användas i framtiden. Projekten finansieras av Trafikverket, Vinnova och Energimyndigheten.
– Sverige är ett av de länder i världen som hittills har kommit längst med att utveckla tekniken för elvägar. Det är ett sätt att utveckla miljösmarta transporter i det befintliga vägnätet. Det kan bli ett bra komplement till dagens väg- och järnvägstrafik, säger Torbjörn Suneson, tillförordnad generaldirektör på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Vid Arlanda sker testerna med en elskena i vägbanan som driver och laddar fordonet under körning. Region Gävleborg har en helt annan lösning med en strömavtagare på lastbilshyttens tak som ger strömmen till en elhybridmotor i lastbilen.

Projekt Elvägar är den största pågående förkommersiella upphandlingen i Europa, enligt Trafikverket.

Teknikerna som ska testas genom teststräckor syftar till att ge ett kunskapsunderlag för myndigheter, industri och akademi om hur elvägar kan fungera i framtiden.

– Det blir spännande att följa de konkreta projekten så att vi kan få bättre kunskap om hur stor potentialen för effektivisering verkligen är, samtidigt som vi bidrar till att utveckla samhällets beredskap att ta emot radikalt nya lösningar inom energi- och transportområdet, säger Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)