JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google vill köpa och desarmera dina patent
Mellan den 8 och 22 maj kan du erbjuda Google att köpa dina USA-registrerade patent. På det här viset hoppas Google kunna plocka patenten ur händerna på en annan potentiell köpare – patenttrollet.
Google köper redan upp patent. Patent Purchase Promotion är ett experiment för att göra handeln enklare.

De som idag är skickliga på att köpa upp patent är ofta patenttroll. Google tränger sig nu in framför trollen och säger ”sälj till oss istället!”.

Google öppnar en portal där du kan anmäla ditt intresse och ange ditt pris. Besked om huruvida Google är intresserad av att köpa kommer den 26 juni och därefter lovar Google ett kontrakt innan augusti månad är över.

Den som säljer patentet till Google kan själv fortsätta att använda det licensfritt.

Patenttroll är företag som har som enda affärsidé att driva in patentlicenser. De har på senare år rört om i innovationssystemet på ett sätt som många anser skadligt. De ses som en sorts parasiter som stjäl innovationsresurser, och rättssystem jorden runt letar just nu efter motåtgärder.

Googles initiatiativ rider på denna aversion mot patenttroll.

– Den vanliga marknaden för patent är tyvärr ofta en utmaning, särskilt för små deltagare, som ibland istället hamnar i samarbeten med patenttroll, skriver Google.

– Och det slutar aldrig bra, med stämningar, bortslösad energi och på det hela taget dålig karma. Det är något som den ursprunglige patentägaren sällan har något att tjäna på.

Till skillnad från patentalliansen RPX gör Google inga som helst utfästelser för hur det kommer att använda patenten det köper upp. Patenten går rakt in i företagets vanliga portfölj.

Men hellre att patenten hamnar hos Google än hos patenttroll, tycker en patentjurist.

– Google har upprepade gånger visat sin goda vilja i att städa upp i patentsystemet, så visst finns det grund för att hysa en försiktig optimism, säger Julie Samuels, tidigare rådgivare på den ideella patentkritiska organisationen EFF (Electronic Frontier Foundation).

– Samtidigt känns det ärligt talat inte bra att en enda aktör ska äga så många patent som Google gör, och antagligen kommer att göra. Det här är en olyckligt sidoeffekt av ett patentsystem som slutat fungera och en teknikkultur som ser beviljade patent som det godaste av det goda.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)