JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solel-programmet rullar igång igen

Solel-programmet rullar igång igen

Nu börjar Energimyndigheten och Elforsk att öppna den nya etappen i Solel-programmet för ny solcellsforskning. Man mjukstartar med fem mindre projekt.
Fem forskningsprojekt som ska tillföra ny kunskap kring installation och användning av solceller i städer och andra bebyggelser får dela på 2,5 miljoner kronor, meddelar Energimyndigheten i dag.

Ett av projekten ska undersöka hur snö påverkar produktionen av solel och samtidigt koppla detta till väderdata.

- Målet är att ta fram en beräkningsmodell som kan uppskatta minskad solelsproduktion på grund av snötäckning eller till och med ökad produktion tack vare reflektioner från snön, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Ett annat projekt ska titta på hur man med olika typer av styrning och elektronik kan få solcellssystem som är mindre känsligt för skuggor.

Två projekt ska titta på solel i flerbostadshus och kommersiella fastigheter kan optimeras.

De nya etappen i Solel-programmet beslutades förra sommaren och löper till och med juni 2017. Totalt satsar Energimyndigheten, bygg- och fastighetsbranschen, elföretag, kommuner och solcellsbranschen 21 miljoner kronor på den nya etappen. (Länk)

De närmaste veckorna kommer nya beslut om forskningsstöd att offentliggöras inom ramen för forskningsprogrammet El och bränsle från solen. Här handlar det om nya tekniker för solceller, termisk solkraft och solbränslen (vätgasproduktion).

Ytterligare någon vecka senare fattas beslut om stöd inom det internationella programmet Solar ERA-Net.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)