JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk-finsk elstrid väcker oro inom EU

Svensk-finsk elstrid väcker oro inom EU

Ålands vindkraft, med vindkraftverk på Åland anslutna till det svenska elnätet, nekades stöd i form av svenska elcertifikat. Företaget överklagade och nu lutar det mot att det får rätt i EU –  nationella stödsystem till grön el kan vara olagliga, enligt EU:s regelverk.
– Det här skapar stor osäkerhet och oro på marknaden. Det är vår första reaktion. Det kan minska intresset för att investera i förnybar energi, och att det kan bli svårt att nå målet i EU om 20 procent förnybart till år 2020, säger Camilla Rosenberg, chefsjurist på Energimyndigheten till svt.se.

Inför ett avgörande i EU-domstolen säger EU:s generaladvokat att det svenska systemet för elcertifikat, som ska gynna förnybar el, strider mot EU:s regler om fri rörlighet av varor och tjänster.

Yttrandet slog ner som en bomb i elbranschen. Om det visar sig att nationella stödsystem till grön el är olagliga så innebär det att producenter av förnybar el i andra länder ska kunna söka svenska subventioner. Likaså ska svenska elproducenter kunna söka generösa stöd i till exempel Tyskland.

Helt plötsligt har inte enbart juridiska tolkningar hamnat i EU:s knä. Den mycket större frågan nu är om politiker i olika EU-länder accepterar att släppa in andra länders elproducenter i sina skatte- eller konsumentfinansierade stödsystem.

EU-domstolen väntas avgöra målet inom ett halvår. Om de nationella stödsystemen bedöms vara olagliga får länderna två år på sig att enas om gemensamma subventioner.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)