JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sydkorea lägger 10 miljarder på 5G
Tusen gånger snabbare datatakter än vad dagens LTE-nät presterar. Det ska bli verklighet redan år 2020 genom ett forskningsprogram kring 5G som den sydkoreanska staten initierat.
Att ladda ner en film på 800 Mbyte via det kommande 5G-nätet ska gå på en sekund. Idag tar det i bästa fall 40 sekunder med LTE-Advanced. Nätet ska också fungera ombord på snabbtåg som toppar på 500 km/h.

Den sydkoreanska statens strategi under flera decennier har varit att hjälpa den inhemska industrin genom att tillhandahålla IT-infrastruktur, både trådbunden och trådlös, vilket skapat en lokal testbädd för produkter och tjänster.

Tankarna går igen även i 5G-satsningen. Enligt den sydkoreanska sajten Yonhap News som citeras av bland annat The Guardian, ska pengarna spenderas lokalt. Företag som Samsung och LG är redan stora på terminalsidan men bland annat Samsung har ambitioner även när det gäller infrastruktur, en marknad som domineras av Ericsson, NSN, Huawei och andra utländska företag.

Nu kan satsningen komma även Ericsson till del eftersom företaget äger större delen av det sydkoreanska bolaget LG-Ericsson. Ericsson köpte Nortels halva år 2010 och ökade sedan ägandet till 75 procent i mars 2012 (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)