JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allt du vill veta om Higgspartikeln

Higgspartikeln och Cern på fyra minuter

Nobelpriset i fysik 2013 går till Higgs-bosonens upptäckare Francois Englert och Peter W Higgs. Men vad är Higgspartikeln egentligen och hur kunde man bevisa dess existens. I en fyra minuter lång rapp-video förklarar ingenjörerna på Cern hur det hela funkar.
Det satt långt inne innan Nobelkommittén kunde enas om årets fysikpris.

Presskonferensen blev mer än en timme försenad, men kvart i ett på tisdagen slogs dörrarna upp och Kungl Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Staffan Nordmark kunde meddela att lågoddsarna, professorerna Englert från Belgien och Higgs från Storbritannien, är årets pristagare i fysik.

Så här skriver KVA i sin motivering:

"François Englert och Peter W. Higgs delar årets Nobelpris i fysik för teorin om hur partiklar får sin massa."

"Oberoende av varandra föreslog de teorin samtidigt år 1964 (Englert tillsammans med sin numera avlidne kollega Robert Brout)."

"Först 2012 bekräftades deras idéer genom upptäckten av en så kallad higgspartikel vid CERN-laboratoriet utanför Genève i Schweiz."

Länk till KVA:s pressmeddelande.

För den som inte är så bekant med Higgspartikeln förklarar ingenjörerna på Cern i Schweiz, där beviset för dess existens tagits fram med hjälp av den gigantiska partikelacceleratorn LHC, vad det hela handlar om i en lättillgänglig, hiphop-version.

Videofilmen Large Hadron Rap lades ut på Youtube den 28 juli 2008, bara drygt en månad innan den Large Hadron Collider LHC startades första gången.

LHC är en 27 kilometer lång konstruktion som går i en tunnel hundra meter under marken på den schweiziska och den franska sidan. Tunneln är 8,6 kilometer i diameter.

LHC skickar sätter fart på protoner som susar fram med nästan ljusets hastighet - 0,999 999 991 gånger ljusets hastighet och gör ofattbara 11 245 varv i sekunden.

Länk till Youtubeklippet här.

Länk till Cern.

OBS, i första versionen av den här artikeln var LHC felstavat. Det ska uttydas Large Hadron Collider och inget annat./LAK
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)