JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mer sol än vind i år

Mer ny sol än vind i år

Allt billigare och effektivare solceller i kombination med skattelättnader i Japan och Kina bäddar för en ökande andel solkraft i världen. I år kommer mer sol- än vindkraft att installeras i världen för första gången, enligt Bloomberg New Energy Finance.
Bloomberg New Energy Finance presenterar beräkningar som pekar på att 33,8 GW landbaserad  och 1,7 gigawatt havsbaserad vindkraft kommer att installeras i världen under 2013. Samtidigt är  prognosen för installerad solkraft 36,7 GW.

– Det är den dramatiska prissänkningen på solceller tillsammans med nya politiska stimulansinitiativ i Japan och Kina som ligger bakom den starka tillväxten. Europa är däremot en vikande marknad eftersom många länder nu snabbt drar sig ur sina subventionsinitiativ, säger Jenny Chase, analytiker på  Bloomberg New Energy Finance  i ett pressmeddelande.

Samtidigt kan man konstatera att vindkraftsutbyggnaden tappat rejält. I fjol installerades totalt 46,6 GW vindkraft. Det är drygt 30 procent mer än vad som förväntas bli utfallet i år. Det är främst utbyggnadstakten i USA och Kina som minskat, hävdar  Bloomberg New Energy Finance.

År 2030 spås de två energislagen tillsammans att stå för 33 procent av världens elkapacitet.  Båda väntas då bidra med i stort sett lika andelar.  
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)