JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Erfarna elektronikingenjörer sökes

"Nu söker vi erfarna elektronikingenjörer"

– Skriv att vi söker seniora elektronikingenjörer till vår nya solcellsfabrik, säger Nlab Solars vd Giovanni Fili till Elektroniktidningen.
Mitt i centrala Stockholm, i utkanten av KTH-området, färdigställs just nu världens största fabrik för Grätzelsolceller.

De 2 500 kvadratmeter stora lokalerna håller på att målas, maskinerna är beställda och rekryteringen av ny personal pågår för fullt.

– Vi bygger världens största produktionsanläggning för Grätzelsolceller, en investering på 135 miljoner kronor, säger Giovanni Fili, vd och grundare till Nlab Solar.

Hälften av investeringen finansieras av Energimyndigheten, resten av privat kapital.

I dag har företaget 15 anställda.

– Vi ska rekrytera ytterligare 20-25 person och processen pågår för fullt. Vi har ansökningar från hela världen. Nlab Solar är mer känt utanför än inom Sverige, säger han.

På företagets hemsida ligger ansökningsblanketten där man söker projektledare, affärsutvecklare, sälj- och marknadspersonal, strategispecialister, forsknings- och utvecklingsingenjörer, personer med erfarenhet av industriproduktion, personer med erfarenhet från solcellsindustrin och personer med laboratorieerfarenhet.

– Vi letar just nu efter erfarna elektronikingenjörer som är kunniga på elektronik och industriell tillverkning av konsumentelektronik, säger Giovanni Fili.

Han startade företaget 2008 med eget kapital och med matchande tillskott från Vinnova för att utveckla produktionsteknik för transparenta Grätzelsolceller, det som brukar kallas tredje generationens solceller.

Redan från start hade han med sig den välkände solcellsforskaren Henrik Lindström, med bakgrund från Ångströmlaboratoriet i Uppsala.

– Henrik Lindström är nummer två i världen när det gäller kunskap om Grätzelsolceller - efter Grätzel själv, säger Giovanni Fili.

Giovanni Fili är själv civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och har en karriär som riskkapitalist och fastighetsinvesterare bakom sig.

Han var med och investerade i materialutvecklingsföretaget Nano Logica och kom där i kontakt med Henrik Lindström och Grätzelsolceller.

N:el och L:e i Nlab Solar kommer alltså från Nano Logica.

Bilden ovan visar Henrik Lindström till vänster och Giovanni Fili till höger.

Fakta om Grätzel-solceller

Färgsensibiliserade solceller kallas även Grätzel-solceller efter den schweiziske forskaren, Michael Grätzel, som ligger bakom tekniken. Ett annat namn på samma typ av solceller är molekylära solceller eller Dye-sensitized solar cells (DSC).

Solcellerna innehåller en film av nanopartiklar gjorda av titandioxid, som färgas in med ett färgämne som ger partikeln en fotosyntesliknande funktion. Hela processen är uppbyggd kring att elektroner exciteras i nanomolekylen, till skillnad från traditionella solceller där processen baseras på skapande av elektron-hål-par i halvledarmaterial.

Färgsensibiliserade solceller kan göras halvgenomskinliga och färgade, vilket skapar spännande möjligheter för integration i till exempel glasfasader. Denna typ av solceller är inte så känsliga för solinstrålningens riktning och passar därför bra för att ta vara på diffust solljus.

Färgsensibiliserade solceller kan framställas med kostnadseffektiva tillverkningsprocesser, men för att tekniken ska bli konkurrenskraftig krävs att verkningsgraden ökar och att de tillverkade cellerna uppvisar stabilitet över lång tid.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)