JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Röntgendetektor drar in 5 miljoner

Röntgendetektor drar in 5 miljoner

KTH-avknoppningen Scint-X drar in fem miljoner kronor från Praktikertjänst, pengar som ska användas för att sätta upp volymtillverkning av företagets mikromekaniska scintillator som omvandlar röntgenstrålning till synligt ljus i digitala avbildande röntgendetektorer.
Idag får man stoppa in en ganska tjock ”plastbit” i munnen när man röntgar tänderna med en digital röntgenapparat. Med Scint-X lösning lösning blir plastbiten tunnare och lite färre kommer förhoppningsvis att uppleva det som obehagligt att gå till tandläkaren.

– Praktikertjänst har följt bolaget en längre tid och har även haft möjlighet att prova produkten. Vi är mycket nöjda över att kunna finansiera detta innovativa företag och på så sätt bidra till utvecklingen och förbättrad kvalitet inom digital röntgen. Praktikertjänst kan tillföra branschkunskap inom dental och medicinsk röntgen och vi ser stor potential i bolaget, säger Praktikerinvests vd Björn Svanström i ett pressmeddelande.

De nya pengarna skall användas för att utveckla pågående kundprojekt och för att bygga upp produktion för stora volymer av scintillatorprodukterna. En del av pengarna går till vidareutveckling av företagets teknik, som baseras på mikromekanik. Utgående från en kiselskiva som är lika stor som själva detektorn etsas hål rakt genom skivan framför varje pixel i detektorn. Dessa hål, som i praktiken ser ut som kanaler, är under 20 mikrometer i diameter och runt 200 mikrometer djupa. Kanalerna fylls med scintillatormaterialet.

Företaget tog in tio miljoner kronor för ett knapp år sedan (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)