JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Konfliktmetaller är det nya RoHS"
Produktionsorganisationen IPC flaggar upp för att de kommande amerikanska reglerna kring råvaror från konfliktdrabbade områden kan bli lika byråkratiskt betungande som RoHS-direktivet.
Enligt kommande lagar i USA ska alla företag som tillverkar produkter med  innehåll av tenn, tantal, guld, wolfram och en rad andra metaller brutna i konfliktområden rapportera ursprunget för dessa material. Lagarna, kallade Dodd-Frank Wall Street Reform och Consumer Protection Act, skrevs under av president Obama i somras. Finansmyndigheten SEC, US Securities and Exchange Commission, ska lägga fram det slutgiltiga lagförslaget senast i mars 2011.

Organisationen IPC, som företräder en rad företag inom elektronikproduktion, tror att lagen kommer att bli krävande att uppfylla.

– De nya rapportkraven kan ha stor påverkan på hela leveranskedjan i elektronikindustrin, precis som kraven på blyfrihet i RoHS-direktivet. Den som tror att reglementet bara påverkar börsnoterade bolag måste tänka om, säger IPCs talesperson Mikel Williams i ett pressmeddelande.

Han menar att rapportskyldigheten kommer att få stor inverkan på en rad bolag från kontraktstillverkare till lödtennsleverantör och många däremellan. Lagarna kommer, enligt IPC, att kräva att varje företag som levererar komponenter eller material till produkter som ska säljas eller produceras i USA kan redovisa varifrån deras råvaror kommer.

– Idag har företagen inga mekanismer för att uppfylla det kravet, säger han.

Samtidigt understryker IPC att man vill samarbeta med myndigheter för att minimera handeln med exempelvis tenn och tantal från konfliktområden som Kongo. Men menar att industrin själv, i första hand lodtillverkarna, är de bäst skickade att implementera ett ändamålsenligt kontrollsystem.

IPC har publicerat information om lagarna på sin sajt (länk) och håller ett webbseminarium i ämnet den 8 oktober.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)