JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lovar göra billig asic av din FPGA
Israeleiska Kaisemi, med rötterna i Flextronics halvledarverksamhet, har tagit fram ett verktyg som automatiskt konverterar nätlistan från en FPGA-konstruktion till en asic. Tekniken liknar Hardcopy från Altera och ger en krets som funktionsmässigt är identisk med FPGA:an men som blir snabbare, effektsnålare och betydligt billigare.
Kaisemi må vara nystartat men personerna bakom företaget har lång erfarenhet av att konvertera FPGA:er till asicar och för den delen även att konvertera gamla asicar till nya tillverkningsprocesser.

Företaget säger sig ha erfarenhet av över 500 konverteringar vilket förklaras av att verksamheten har sitt ursprung i Orbit Semi som sedan blev Flex-Semi, alltså kontraktstillverkaren Flextronics halvledarverksamhet. Denna förvärvades av AMI Semi år 2005, och efter det att AMI blev uppköpt av On Semi knoppades verksamheten av år 2008.

Nu går Kaisemi alltså ut och erbjuder sig att snabbt och kostnadsfritt konvertera din FPGA till en billig asic. Företaget samarbetar med ett icke namngivet foundry kring tillverkningen. Konverteringen utgår från nätlistan och när det gäller in- och utgångar liksom andra hårda block ersätts dessa med IP-block från foundryts IP-bibliotek. Det gäller bland annat minnesgränssnitt liksom PCIe- och Serdesblock. Dock sägs inget om vilka datatakter de klarar av.

När det gäller mjuka IP-block, som till exempel processorkärnor, måste kunderna skaffa sig en asic-licens för dessa, något som till exempel Altera erbjuder för Nios.

Inget sägs dock om hur lång tid en konvertering tar eller vilka volymer man behöver ha för att en konvertering ska bli lönsam.

Amerikanska Clear Logic försökte sig på ett likande upplägg för tio år sedan men tvingade lägga ned verksamheten år 2002 efter att ha blivit stämda av Altera (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)