JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kraftigt lyft för produktionsutrustning
De två maskinleverantörerna Micronic Mydata och Siemens ger båda en positiv bild av marknaden för produktionsutrustning.
Efter ett becksvart 2009 då marknaden sjönk med 54 procent enligt analytiker på Protec MDC ser det betydligt ljusare ut i år. Enligt Siemens Electronics Assembly Systems ökade antalet levererade maskiner med 60 procent från det första till det andra kvartalet i år. Jämför man istället med andra kvartalet 2009 är ökningen hela 400 procent. Därmed ser vändningen ut att ha kommit snabbare och dessutom blivit betydligt kraftigare än vad analyshuset Frost & Sullivan spådde för ett år sedan (länk).

Siffrorna bekräftas i stort av Micronic Mydatas halvårsrapport som visar ett lyft i orderingången på lite drygt 50 procent under årets andra kvartal jämfört med samma kvartal i fjol. Då låg orderstocken för Mydata på 113,1 miljoner kronor i år är den 174,5 miljoner kronor.

Ser man istället till försäljningen under första halvåret landade den på 131,6 miljoner kronor en ökning med 12 procent jämfört med 2009 då den var 118 miljoner kronor.

I rapporten skriver Micronic Mydata att det framförallt är maskiner för höga volymer som efterfrågas. Marknaden för flexibla maskiner för kortare serier är betydligt trögare.

Ser man istället till de geografiska områdena är det USA och Tyskland som uppvisar störst återhämtning. I resten av Europa är marknaden fortfarande avvaktande enligt Micronic Mydata.

I Siemens rapport, som omfattar alla maskintillverkare, hävdas att den största tillväxten finns i Kina, en marknad där Mydata är svag. 60 procent av alla maskiner som levererades under andra kvartalet hamnade i Kina.

Siemens lämnar inga siffror över den egna försäljningen men hävdar att 80 procent av de maskiner som såldes i Europa är för korta serier.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)