JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cathprint rekryterar ny vd
Uppstartsföretaget Cathprint, som utvecklar en billig kateter baserad på mönsterkortsteknik, har rekryterat Johan Järte som ny vd.
– Vi tycker att det är mycket värdefullt att Johan både har byggt företag och att han är läkare med praktisk erfarenhet av katetrar. I vårt utvecklingsarbete är det viktigt att få snabb återkoppling från slutanvändare och att kunna bolla tidiga idéer och designförslag, säger Bengt Källbäck, grundare och huvudägare samt Anders Bröms, styrelseordförande, i ett gemensamt uttalande.

Företaget har utvecklat en kateter som i realtid kan mäta bland annat tryck och volym i hjärtat. Metoden kan ersätta dagens vårdrutiner och därmed spara upp till halva dagens vårdkostnad. Tillverkningsmetoden kan dessutom ge en rad olika katetrar för mer generell användning inom både diagnostik och terapi.

Cathprint bildades 2006 av Bengt Källbäck som tidigare arbetade på mönsterkortsföretaget Cuptronic (länk). Katetern baseras på ett extremt tunt och halvmeterlångt mönsterkort med en mikromekanisk sensor i ena ändan och kontakter i den andra. Det långsmala mönsterkortet dras genom vad som kan liknas vid en tratt så att det rullas ihop samtidigt som det förseglas med lim. Katetern får en diameter ner till 0,35 mm.

Förutom att metoden måste vara billig ska mönsterkortet tåla att böjas en miljon gånger eftersom mätningen av hjärtat kan pågå i flera dagar.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)