JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IBM och Infineon säljer samägt foundry
Den franska halvledarproducenten Altis, ett av IBM och Infineon samägt produktionsbolag, har sålts till en fransk entreprenör. Men tidningen EE Times ifrågasätter om affären verkligen kommer att bli av.
Altis, ett halvledarfoundry med en 0,25 µm aluminiumprocess och en 130 nm kopparprocess, har varit till salu en längre tid och rykten om potentiella köpare har dykt upp med ojämna mellanrum under minst tre år. Nu säger IBM och Infineon i en gemensam pressrelease att man funnit en köpare i den franske entreprenören Yazid Sabeg, och att verksamheten framöver i hans ägo kommer att heta Altis International.

Sabeg är styrelseordförande i franska CS Communications & Systèmes, som gör säkerhets- och kommunikationssystem. I överenskommelsen ingår åtaganden från IBM och Infineon att fortsätta köpa produkter från Altis International under en ospecificerad tid framöver. Någon köpeskilling har inte heller offentliggjorts.

Tidningen EE Times ifrågasätter dock om affären verkligen kommer att genomföras. Man pekar på företagets skakiga historik. Det grundades som ett försök av IBM och Infineon att gemensamt producera MRAM-kretsar. När det misslyckades försökte ägarna sälja bolaget till såväl ryska som schweiziska investerare, vilket också misslyckades.

I fjol var IBM och Infineon enligt EE Times väldigt nära en överenskommelse med den franske finansmannen Germain Djouhri, som enligt tidningen sade sig vara villig att betala 79 miljoner euro för Altis. Inte heller den affären blev dock av. Sedan ifjol har Altis agerat som en ren uppdragstillverkare, men om man har några andra kunder än IBM och Infineon är oklart.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)