JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avancerat kretskort i mässans produktionslina
Ett av dragplåstren på branschmässan S.E.E. i april är en produktionslina som ska tillverka kretskort. Nytt för i år är att korten konstruerats så att kretsarna sitter ihop i en kedja, daisy chain, för att det enkla ska gå att hitta fel. Dessutom innehåller kortet för första gången en POP-krets (Package On Package).
Idag är ett av de största problemen för att erhålla en hög tillförlitlighet och kvalitet är att det råder en mycket stor gråzon om vad som verkligen är bra eller mindre bra. De empiriska produktionstester som genomförs av olika företag är till nästan 100 procent konfidentiella och därmed inte tillgängliga för alla.

Denna brist på öppenhet om vilka problem som kan uppstå och hur man undviker dem är huvudsyftet för årets aktivitet på ”Live Production”

– I tidigare upplagor av ”Live Production” har kretskorten som producerats varit totalt ”Dummy” vilket medfört att det varit lite chansartat att hitta eventuella avbrott och kortslutningar, denna brist har i årets version undvikits genom att alla aktiva komponentkapslar har köpts och caddats in med en så kallad Daisy Chain-kedja vilket kan underlätta felsökning och efterkommande placering av snittprov. På cirka hälften av alla kretskort kommer det att bli premiär för montering och lödning av en POP-krets för att alla besökare skall ha möjligheten att beskåda denna nymodighet, säger produktionsexperten Lars Wallin i ett pressmeddlande.

Han har tillsammans med kollegan Lars-Gunnar Klang tagit fram kretskortet som är bestyckade med avancerade komponenter som stora BGA:er och kluriga QFN (Quad Flat No lead) liksom POP (Package On Package). Komponenterna är hopkopplade i en Daisy Chain-loop. Dessutom finns ett självtestande område för SM i handlödning.

– Deltagarna i SM Handlödning kommer att mötas av hålmontering i form av en 10-polig kontakt och ytmontering av en SOIC16 samt diverse chipkomponenter. Utmaningen blir att i ett första steg montera bort komponenterna och därefter sätta dit nya allt under tidspress på ”Live Production”-scenen och inför alla mässbesökarna. Alla komponenter är elektriskt anslutna och resultatet kan med en enkel anslutning till kraftaggregat direkt ses i form av gröna och röda lysdioder. Därefter kommer alla lödfogar att optiskt inspekteras enligt IPC klass 2 av en certifierad IPC CIS/CIT operatör. Sista kriteriet, efter funktion och tillförlitlighet, är snabbhet, det vill säga kortast tid, säger Lars-Gunnar Klang i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)