JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bildskärmar och ljus utan metall
Svenska forskare har upptäckt att grafen kan ersätta indium-tennoxid (ITO) som elektrod i plastskärmar. Det öppnar vägen för bildskärmar och belysning tillverkade helt i plast.
Forskare vid Linköpings och Umeå universitet har tillsammans med amerikanska kolleger tagit fram lysande komponent helt baserad på kol. Det är en ljus-emitterande elektrokemisk cell (LEC) med en negativ elektrod av grafen.

Forskare har sökt efter en ersättning för ITO i organiska lysdioder i över 15 år eftersom indium är en sällsynt och dyrbar metall.

Råvaran till LEC är däremot outsinlig och går att återvinna helt, till exempel som bränsle.

– Detta representerar ett viktigt steg i utvecklingen av organisk elektronik, säger Nathaniel Robinson, Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

– Organiska komponenter väntas bli mycket vanliga i nya spännande applikationer, men detta kan skapa stora återvinningsproblem. Om vi kan använda grafen i stället för konventionella metallelektroder blir komponenterna betydligt enklare att återvinna och därmed miljömässigt attraktiva, säger Nathaniel Robinson.

Oled-skärmar består av ett ljusalstrande lager av ledande plast och används i mobiltelefoner, läsplattor, kameror och små tv-apparater. De är i sig strömsnåla och tunna men behöver en genomskinlig metallelektrod. ITO har varit ett av få transparenta material som leder ström tillräckligt bra.

Eftersom alla delar kan framställas från lösning kan LEC tillverkas på rulle i en tryckpress. Det öppnar för exempelvis helt plastbaserade lysande tapeter i form av stora flexibla ark.

Grafen består av ett enda lager kolatomer. Det har hög ledningsförmåga, är nästan helt genomskinligt och kan dessutom framställas i lösning.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)