JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. HDMI förbereder sig för 3D-tv

hdmiHDMI förbereder sig
för 3D-tv

HDMI-konsortiet, den organisation som hanterar HDMI-standarden för video- och ljudöverföring inom konsumentelektronik, har lanserat en 3D-version av sin standard för fri nedladdning.
HDMI, High Definition Multimedia Interface, har blivit den dominerande standarden för överföring av video och ljud mellan pc, tv-skärmar, spelkonsoler, blueray-spelare och liknande konsumentprodukter för HD-video. Över 600 miljoner enheter är redan sålda, och i år tror analyshuset In-Stat att över en miljard HDMI-kontaktdon kommer att levereras, med god draghjälp av att varje ny tv innehåller minst en HDMI-utgång. Konsortiet fick nyligen en Emmy-statyett för bästa tekniska standard inom tv-världen.

Standarden, som har sitt ursprung i företaget Silicon Image, kan hantera alla tv-standarder och stöder ljud med upp till 8 kanaler. Bandbredden är hela 5 Gbit/s.

Nästa steg för HDMI-konsortiet är att anamma tredimensionell video. Att 3D kommer starkt är en allmänt vedertagen uppfattning inom konsumentelektronikbranschen, vilket inte minst visade sig på den stora prylmässan CES, Consumer Electronics Show, i Las Vegas i januari. Att Samsung börjat producera 3D-paneler är en annan viktig indikator.

3D-video finns implementerat i HDMI:s senaste version, kallad 1.4. Exakt vilken 3D-teknik som kommer att slå igenom brett är ännu osäkert, så standarden stöder en rad olika metoder och protokoll. HDMI-konsortiet understryker att samma kabel och samma 19-poliga kontaktdon som tidigare ska kunna användas.

Hittills har 3D-specifikationen endast funnits tillgänglig för konsortiets medlemmar. För att öka acceptansen och kännedomen har konsortiet dock nu beslutat göra den allmänt tillgänglig, genom nedladdning från dess webbplats (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)