JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST-Ericsson halverar förlusten
Mobilplattformsbolaget ST-Ericsson ökade omsättningen med 9 procent till 5,1 miljarder kronor och gjorde en förlust på rörelsen på 535 miljoner kronor. Det resultatet är betydligt bättre än föregående kvartal, då förlusten blev 1,1 miljarder kronor.
Integrationen av mobilplattformsverksamheterna i Ericsson och ST-NXP ser ut att börja bära frukt. Hård kostnadskontroll och ökad acceptans på marknaden för den sammanslagna produktportföljen är vad som ligger bakom förbättringarna, skriver vd Alain Dutheil i kvartalsrapporten som publicerades igår kväll.

Försäljningsökningen på 9 procent är enligt företaget bättre än branschens normala mönster mellan andra och tredje kvartalet. I synnerhet i Asien går försäljningen bra, skriver bolaget. Man framhåller den goda utvecklingen för plattformen U8500, den första enkretslösningen för 3G/HSPA-smartmobiler som klarar alla marknadens operativsystem. Även modemförsäljningen till pc-bolag som Dell och kinesiska Hojy lyfts fram som positiv.

Företaget har redan vidtagit två större sparprogram i tvåmiljardersklassen, varav det första fått fullt genomslag medan det andra bara har börjat visa sig i kvartalssiffrorna. Huruvida det räcker för att undvika behov av kassaförstärkning från ägarna återstår att se – i kassan fanns 1,5 miljarder kronor i slutet av tredje kvartalet.

Utöver rörelseförlusten på 535 miljoner belastas resultatet av avskrivningar på 173 miljoner kronor och omstruktureringskostnader på 132 miljoner. Totalt blev sålunda förlusten 840 miljoner kronor.

ST-Ericsson har stora förhoppningar på sin nyligen introducerade enchipslösning för Bluetooth, FM och GPS, och en tillhörande wlan-krets (länk). Den kinesiska marknaden blir allt viktigare, bland annat illustrerat av att företaget lanserade världens första TD-HSPA-modem i 65 nm-teknik under kvartalet. Man kommer också att renodla portföljen ytterligare, bland annat genom att lägga ner ett antal plattformsprojekt för billiga och medeldyra mobiler med ursprung hos Ericsson i Lund (länk).

Den 2 november efterträds Alain Dutheil på vd-posten av Gilles Delfassy, en veteran i halvledarbranschen med lång erfarenhet från Texas Instruments (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)